Hladna in vetrovna, tudi deževna. Takšen je prvi opis Klaipede, mesta v neposredni bližini Baltskega morja, v severo zahodnem delu Litve, v katerem po zadnjih podatkih živi dobrih 161.000 ljudi. A glede na to, da se jutri pod obroči in na parketu začne zares, sploh ne dvomim v športno vročico, ki poživi telo in duha.

Po osemnajstih urah vožnje smo le prispeli v enega od štirih prizorišč uvodnega dela evropskega prvenstva v košarki. Od poti naj naštejem le nekaj dejstev: Avstrija – Slovaška – Poljska – Litva … prispeli smo varno in srečno, a utrujeni. Če je pot do Bratislave minila neverjetno hitro (ja, ni šlo čisto po predpisih) ter smo bili prijetno presenečeni, ko smo na enem od bencinskih servisov opazili številne turistične in avto karte Slovenije, pa je bila Poljska ena od tistih manj prijetnih izkušenj. Poljske ceste so eno samo gradbišče. Le namig: gradnja novega odseka dolenjske avtoceste mimo Trebnjega, kateri smo bili priča pred leti, je le kapljica v morje temu, kakšen kaos je na cestah, ki vodijo od Varšave proti Litvi. Nemogoče je zaspati, četudi smo imeli nočno vožnjo, kako zahtevno je bilo šele voziti (sama sicer nisem sedla za volan). Čim smo prispeli v Litvo, je bilo bolje. Tudi dejstvo, da smo vedeli, da se bližamo h koncu naše poti, je dvignilo naše razpoloženje. Urine kazalce smo premaknili za eno uro naprej in okoli 14. ure po litovskem času (torej okoli 13h po slovenskem) prispeli v Klaipedo.

Klaipeda je sicer tretje največje mesto v Litvi, od Ljubljane oddaljeno 1176 kilometrov. V njem bo slovenska reprezentanca preživela prvi del evropskega prvenstva, ko bo v skupini D merila moči z reprezentancami Bolgarije, Ukrajine, Gruzije, Rusije in Belgije.

Dvorana nosi ime Klaipedos Arena in sprejme slabih 5500 gledalcev (uradno ima 5.486 sedežev). Je novogradnja, saj so jo zgradili prav za potrebe tega evropskega prvenstva. Ni je težko zgrešiti, saj so prireditelji EP poskrbeli za označbe že ob samem vstopu v Klaipedo. Nahaja se v centralnem delu mesta, ob njej pa se je razvilo tudi novo družbeno – nakupovalno središče.

V novinarskem središču za zdaj vse poteka nemoteno, zbranih je že nekaj slovenskih, pa tudi tujih novinarjev. Glavna dvorana, v kateri se bodo odvijale tekme skupine D, izgleda odlično – sodobna, urejena, z vso potrebno opremo za največje športne dogodke. Pogled na eno stran popestrijo izobešene zastave vseh držav udeleženk letošnjega evropskega prvenstva, na drugi strani so že nameščene številne kamere. Pod enim od obročev so urejene novinarske tribune, z vrha je na sredini montirana kocka, ki bo omogočala boljše spremljanje tekme tudi tistim, ki bodo sedeli v najvišjih vrstah. Tudi sicer je v tej novi dvorani, v kateri je konec julija nastopila legendarna skupina Smokie, čutiti pozitivno energijo, za katero poskrbijo prijazne prostovoljke in prostovoljci. Med njimi je tudi en Slovenec. In ko se bo jutri ob 17. uri po slovenskem času začela tudi prva tekma letošnjega evropskega prvenstva med Slovenijo in Bolgarijo, bo gotovo v njej tudi precej bolj toplo kot ta hip.

Več o tem, kako je bilo na današnjem popoldanskem treningu slovenske izbrane vrste, pa si poglejte na portalu Kosarka.si – klikni povezavo:
http://foto.kosarka.si/EP-2011-Na-treningu-reprezentance-30-08-2011?_=5&page=1 

Sponzor javljanj iz Litve je PANTER GYM & BAR iz Novega mesta.