Palanga, 8.45. »Time after time« – moja budilka. Tretji dan v Litvi. V Palangi, 25 km oddaljeni od Klaipede, kjer tekme igra slovenska košarkarska reprezentanca, močno dežuje. Pred mano pa še en pester dan v več kot 1700 km od Novega mesta oddaljenem kraju.

 
Palanga – Klaipeda, 10.30: Nebo se jasni, kot bi vedelo, da si želimo malce bolj toplega vremena, sploh ko smo izvedeli, da imate v Sloveniji še vedno pravo poletno vzdušje. Med vožnjo opazimo v prometu več mladih kot sicer – seveda, prvi šolski dan, tudi v Litvi. Zaradi tega pa danes v trgovinah ne moremo kupovati alkoholnih pijač. Zakon to na 1. septembra dan prepoveduje. 

Klaipeda, ura je 11.00: v press centru smo med prvimi. Govorim za ekipo Kosarka.si (Drago, Rado in jaz), tu je še nekaj tujih novinarjev in novinarska prijateljica Sanja Modrić, ki jo lahko spremljate na TV Slovenija. Obe naju zebe, klimatske naprave v press centru delajo tako, kot bi imeli poletno, ne pa košarkarsko vročico. Druga kavica (prva je bila ob zajtrku). Že kakšno uro zatem je novinarjev v novinarskem središču precej več, kako tudi ne, slovensko izbrano vrsto čaka dopoldanski trening. Mene pa pisanje številnih člankov.

Klaipeda, 13.30: neverjetno hitro je minilo dopoldne. Pridni smo, kot mravljice. Člankov ogromno, jaz poleg tega, da poročam za Kosarka.si, skrbim tudi za to, da imate aktualne športne novičke na Triumfatorju tudi v zvezi z drugimi športniki, ne le košarkarskim EP. Ob tej priložnosti – HVALA VSEM, ki me obveščate o dogajanju in pošiljate slike, informacije… Se priporočam tudi v prihodnje!

Klaipeda, okoli 14.00: Rado me razveseli z novico, da nama je z Dragom v bližnji trgovini kupil sendvič, a nama ga ne sme prinesti v zgornje prostore, kjer se nahaja press center. Pa se odpraviva do t.i. recepcije, v pritličje, tam, kjer imamo sicer predstavniki medijev tudi vstop v glavno dvorano. Sendvič, ki pa ni majhen, izgine v nekaj minutah. Mljask! Hvala, Rado! 🙂

Klaipeda, nekaj minut po 17. uri: Vesela sem zmage kolegov iz reprezentance Bosne in Hercegovine proti Črni Gori. Ugotovim, da sem dokončala že svoj 6. današnji članek in da mi za Triumfator.si še vedno ostaja material tudi za jutri. Tak, ki ni povezan s košarko. Pestro, ni kaj!

Klaipeda, 17.45: sončni žarki vabijo na sprehod. Odpravim se proti bližnjemu šoping centru, ne zebe me več.

Klaipeda, 18.30: za mano je prvi šoping, nekaj malenkosti za spomin, razglednice, ki bodo romale proti Sloveniji (samo še znamke moram kupit, ker v sklopu šoping centra nisem našla pošte ?!), pa sladoled…. Njamiii! In ja, mi je končno uspelo zamenjat evre v litovsko denarno valuto – litas. Približno 3,5x manj je vreden od evra. Cene v Litvi pa prav tako nižje od cen v Sloveniji. Kot že prej omenjeno, alkohola se v trgovinah danes ne da kupiti – 1. šolski dan velja zakon o prepovedi prodaje alkoholnih pijač.

Klaipeda, 19.15: Končujem dnevniški zapis za danes. Iz preprostega razloga – ker bo že čez dve uri znova vroče v glavni dvorani, Slovenija bo merila moči z Ukrajino. In potem bomo spet v akciji – snemanje izjav, obdelava, pisanje člankov. Danes bom v press centru do polnoči. Upam, da znova z zmagoslavnim občutkom! Gremo, Slovenija!

Sponzor javljanj iz Litve: PANTER GYM & BAR, Novo mesto