Kako pogosto smo opomnjeni na vrednost časa z izrekom »Čas je denar.« Vendar čas je več kot denar; je življenje samo; kajti vsak ločen trenutek ob tem, ko odhiti, vzame s seboj delček naše življenjske dobe.

Vsa skrivnost osebnostne rasti in razvoja je zaklenjena v naši zavesti, kajti to so vrata do življenja samega. Vsaka izkušnja, pa naj bo radostna ali boleča; v zdravju ali bolezni; uspešna ali neuspešna; mora priti skozi našo zavest. Ne obstaja druga pot, po kateri bi lahko vstopila in postala del našega življenja. Ne moreš imeti tistega, česar se ne zavedaš; ne moreš delati tistega, česar se ne zavedaš, da si sposoben narediti. Obstaja nespremenljiv zakon, da karkoli vzdržuješ v mišljenju; verjameš, da lahko počneš ali dobiš, je tista stvar, ki se bo manifestirala v tvojem življenju.

Zmagovalno mišljenje je tisto, ki zmaguje v vseh dobah in na vsakem področju. Veliki umetniki, znanstveniki, izumitelji, raziskovalci, generali, poslovneži, in drugi, ki so opravili največja dela v svoji stroki, so vedno ohranjali zmagovito miselnost. Uspeh je bil cilj, ki so ga stalno vizualizirali in nikdar niso omahovali v prepričanju, da bi ga dosegli.

Ljudem ne spodleti zaradi pomanjkanja sposobnosti, temveč zaradi tega, ker ne vzdržujejo zmagovalne zavesti, zavesti uspeha. Ne živijo v čakanju na zmago, v prepričanju, da jim bo uspelo doseči cilj njihovih ambicij. Raje živijo v pričakovanju možnega neuspeha, v strahu pred revščino in pomanjkanjem, in dobijo, kar vzdržujejo v umu, o čemer razmišljajo.

Vsak dosežek se mora začeti v tvoji zavesti. To je začetna točka tvojega kreativnega načrta. Ustvarjati pričneš v kateri koli smeri, skladno z intenziteto, vztrajnostjo, jasnostjo predstavljanja, definiranostjo tvojega zavedanja stvari, ki jo hočeš.

Sebe bi morali presojati po tem, kaj smo sposobni narediti, in ne po tem, kar smo naredili. Prepričanje v tvojo naravno veličino, v tvoje univerzalne sposobnosti, te bo bolj od vsega drugega opogumilo, da bi dokončal/a velike stvari. V tebi je potencial, ki bi – če ga odkleneš – iz tebe naredil vse, o čemer si kdaj sanjal/a ali si predstavljal/a, da bi lahko postal/a.

Naj človek izhaja iz še tako skromnega okolja, kadar naredi vse najboljše kot lahko in se zaveda samega sebe »do največjih globin svojega bitja«, bo postal velik človek. Vendar so potrebni dolgi intervali, da to kdorkoli naredi.

(odlomki iz knjige “Blaginja – Kako jo pritegniti”, avtor: Orison Swett Marden)