Po dveh urah sedenja v precej hladni dvorani Marof so bili v četrtkovem večeru končno znana imena najboljših na 26. izboru Športnik leta. 10% glasov javnosti in 90% glasov, prejetih prek glasovnic komisije, je prineslo odgovore, ki so nekatere razveselili, druge razočarali. Najboljši športnik Mestne občine Novo mesto za leto 2011 je atlet Primož Kobe, najboljša športnica judoistka Patricia Jerman in najboljši kolektiv Košarkarski klub Krka. 

V glasovanju za športni kolektiv leta košarkarji Krke pravzaprav glede na dosežke iz minule sezone niso imeli prave konkurence, čeprav se je za naziv najboljšega kolektiva potegovalo še pet drugih klubov. Državni prvaki, zmagovalci pokala EuroChallenge in udeleženci Final 4 jadranske lige so tako ubranili naziv najboljšega kolektiva v novomeški občini. “Vesel sem, da so ljudje, ki so glasovali, prepoznali našo lansko sanjsko sezono in mislim, da smo ta pokal prejeli zasluženo. To je bilo vsekakor najboljše leto zame in za ekipo doslej. Da bom drugi v glasovanju za najboljšega športnika pa nisem pričakoval,” je na kratko dejal kapetan KK Krka Jure Balažič, ki se je s soigralci takoj po končani prireditvi odpravil v dvorano na večerni trening.  

Borka pred atletinjo in strelko
Pri športnicah so bile kandidatke za naziv najboljše 3 – strelka z zračno puško Ines Kastelic je bila na koncu tretje uvrščena, atletinja Krke Maja Mohorovič se je po lanskem nazivu najboljše letos morala zadovoljiti z drugim mestom, zmaga pa je pripadla 18-letni Patriciji Jerman iz Športnega društva Bushido, svetovni mladinski prvakinji v ju jitsu, tretje uvrščeni s članskega EP ter državni prvakinji v ju jitsu. “Seveda sem vesela zmage tudi na prireditvi Športnik leta, občutki so podobni kot ob osvojitvi zlate medalje na svetovnem prvenstvu. Vsekakor mi da tudi ta naziv naj športnice zagon za prihodnost. Načrti? Najprej moRam zaključit gimnazijo, potem pa bi se rada z vsem srcem posvetila športu. Zdaj se pač ne morem.”

Presenetljivi zmagovalec?
Izbor za športnika leta je med trojico najboljših postavil dva atleta in košarkarja. Tretje uvrščeni v glasovanju športnik leta Mestne občine Novo mesto za leto 2011 je postal šprinter Gregor Kokalovič, drugo mesto je osvojil kapetan košarkarjev Krke Jure Balažič, veliko zmagoslavje pa je pripadlo maratoncu Primožu Kobetu, ki je te dni na pripravah v Keniji in je tako pokal in cvetje v njegovem imenu prevzela soproga Nina. “Občutki so neprecenljivi in nepričakovani, smo pa zelo veseli, vsekakor najbolj Primož, ki veliko svoje energije in truda vlaga v ta tek, ki ga vsa ta leta z neverjetno voljo tudi izvaja.”

Prireditev potrebuje svež veter
Kot oseba, ki že desetletje dela na področju športa in medijev, predvsem na območju novomeške občine, bom za zaključek tega prispevka napisala še svoje misli. Zmagovalcem in zmagovalkam iskreno čestitam! Tudi tistim, ki so prejeli županova priznanja, priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije in rekreativcem, ki so se najbolje uvrstili na Delavskih športnih igrah. A sama prireditev, nad katero bdi Agencija za šport Novo mesto, izgublja sloves največje športne prireditve v Novem mestu. Še župan Alojzij Muhič je opazil slab obisk dvorane in v svojem nagovoru tistim nekaj stotim obiskovalcem, ki so dve uri zmrzovali v Marofu, dejal: “Glede na slabo obiskanost te dvorane, nove najbrž res ne potrebujemo,” s čimer je – zanimivo! – prejel bučen aplavz v dvorani in tudi nekaj posmehovanja. Ne pozabimo omeniti – vstopnice za prireditev so bile na voljo brezplačno. Komentarja o nastopajočih (Prifarski muzikantje, Gašper Rifelj, Plesni klub Novo mesto in Mažoretni klub Takt ter imitator Tilen šerbec Turk) pa se vzdržim – verjamem, da jim je bilo v veselje biti na odru.

Če pa pomislim, kako je ta prireditev izgledala včasih (pred skoraj desetletjem sem jo enkrat vodila tudi sama, takrat še bolj na začetku svoje voditeljske in novinarske poti, na odru pa sem klepetala z Alenko Bikar, Heleno Javornik in Petrom Mankočem), in kako izgleda danes, lahko nedvomno zatrdim – to ni več nekaj, kar bi v dvorano privabilo množico ljudi, ki bi dve uri z zanimanjem spremljali podelitev in dogajanje na odru. Žal. Je res kriva recesija? Ali pa bi dejansko morali o spremembi koncepta in izvedbe prireditve razmišljati tisti, ki jo ustvarjajo?

V pričakovanju nekaterih pojasnil…
Glede na veliko razočaranje predvsem pri tistih, ki so držali pesti za borca tajskega boksa Francija Grajša, ki ni prišel v glasovanju niti med prve tri (je pa prejel največ glasov javnosti, ki je glasovala prek spletne strani Agencije za šport), pa bom v prihodnjih dneh kot novinarka naslovila vprašanja tudi na Agencijo za šport in MO Novo mesto v zvezi s tem, kdo so ljudje, ki dejansko glasujejo in odločajo o končni uvrstitvi ter prejemnikih nagrad oziroma priznanj… 

 Avtorja fotografij v galeriji: Emilija Bratož, Andrej Matič – Hvala obema!!!

In če je med vami še kdo, ki bi želel napisati kak komentar o prireditvi ter se ob tem tudi podpisati – vaše zapise, vprašanja, predloge sprejemam na elektronskem naslovu: sabina.gosenca@gmail.com