Če človek le sledi množici, ne bo prišel nič dlje od nje. Človek, ki hodi sam, se bo verjetno znašel na mestih, kjer ni bilo še nikogar drugega. V življenju imate dve izbiri: lahko se potopite v množici ali pa ste nekaj posebnega. Da ste nekaj posebnega, morate biti drugačni. Da ste drugačni, si morate prizadevati biti to, kar ne more biti nihče drug.” (Alan Shley – Pitt)

Nekateri ljudje so vroči, drugi mrzli. Razlika je v želji. Opazovanje načina življenja in zanos, s katerim oseba zajema življenje, je najlažji način z a merjenje njene temperature. Rastoča samozavest je najbolj viden dokaz vroče osebe. Preprosto je zaznati osebo, ki je osredotočena na osebnostno ciljni usmerjenost. Njeno vedenje in razpoloženje do sebe, drugih in okoliščin odseva psoebno osebnostno zavezo. Nihče ne more videti prihodnosti bolj jasno od ciljno usmerjene osebe, saj jo možnosti v prihodnosti vznemirijo. Mlačneži ali hladne osebe pa raje ostanejo skriti v udobju domačnosti. 

“Življenje je razburljiv proces postajanja. Če niste našli novih interesov, če mislite stalno iste misli, pripovedujete o istih izkušnjah in imate iste napovedljive reakcije, vaša osebnost umira,” je dejal general Douglas MacArthur. 

“Izogibajte se ljudem, ki poskušajo zmanjševati vaše ambicije. Mali ljudje to vedno počnejo, resnično veliki ljudje pa vam dajejo občutek, da taki lahko postanete tudi vi.” (Mark Twain)

Ustvarjalni ljudje so nagnjeni k bolj dobrosrčnemu pogledu na življenje. Kakor vam je znano in lastnih nagnjenj, so ljudje, ki znajo najti dobro voljo in obdržati zdrav pogled, bolj prijetni za družbo kot negativni ljudje, ki radi delajo iz muhe slona.

Ustvarjalni ljudje:
– so radovedni kot otroci
– so odprti za nove možnosti
– vedno iščejo nove možnosti
– hlepijo po preizkušanju novih idej
– za ponazoritev delajo primerjave
– so vedno prilagodljivi

“Mnogim ljudem v življenju spodleti. Ne zaradi pomanjkanja sposobnosti ali pameti ali celo poguma,
pač pa preprosto zato, ker svoje energije niso nikoli usmerili k cilju.”
(Elbert Hubbard)

(odlomki iz knjige Ujemi dan – Danny Cox in John Coover) 
Ujemi dan je knjiga za vsakogar, ki poskuša učinkovitost spremeniti v vsakdanje doživetje v svojem življenju – poslovnem in zasebnem.