“Šport nam je dal ogromno, Novo mesto, kjer smo začeli svojo pot, tudi. Zdaj je to novomeško okolje, čeprav je v marsičem majhno, obveza vsem nam, ki smo tu, da damo nekaj nazaj športu in mestu samemu!” je v atriju Dolenjskega muzeja dejal nedavno upokojeni košarkar Matjaž Smodiš. Poleg njega so zanimivosti iz časov, ko so še aktivno trenirali, zaupali še nekdanja gimnastičarka Jasna Dokl Osolnik, metalec diska Igor Primc ter kolesarja Gorazd Štangelj  in Sandi Papež.

piše: Sabina Gosenca

Vsi so bili vrsto let predani vrhunskemu športu, v tokratnem pogovornem večeru so se znova dotaknili svojih začetkov, največjih uspehov in razkrili tudi, kaj počnejo danes ter kam segajo njihove ambicije. 

Telovadka Jasna Dokl Osolnik je med drugim dejala, da velikokrat razmišlja, kaj bi bilo, če se nekaj mesecev pred olimpiado v Moskvi ne bi poškodovala in zatem ne bi odšla na operacijo, zaradi katere je bila več mesecev na berglah. “Če bi stisnila zobe, kdo ve, bi morda vseeno šla v Moskvo. Tako pa na olimpijskih igrah nikdar nisem bila,” je dejala naša nekdanja odlična gimnastičarka, ki je spletla tesne vezi tudi z legendarnim Leonom Štukljem.

Gorazd Štangelj je izpostavil, da je v vrhunskem športu treba biti izredno priden in vztrajen. “Ogromno okoliščin se mora poklopit, ogromno trme moraš imeti, če želiš uspeti.”

Spomine na to, kako je bilo, ko je osvojil balkansko prvenstvo, je obudil tudi Sandi Papež, ki danes svoje znanje in izkušnje prenaša na mladi rod kolesarjev, saj je trener dečkov do 13 let v KK Adria Mobil. Atlet Igor Primc pa je znova izpostavil slabe razmere za treniranje, obiskovalcem je zaupal, kako so trenirali mete pozimi, ko se snegu niso mogli izogniti, pozabil pa ni obuditi niti spominov na prve treninge s pokojnim prof. Špilarjem.

V sklopu Novomeških poletnih večerov je dogodek pripravila Založba Goga, pogovor s športnimi legendami pa je povezoval Igor E. Bergant.  Nekaj utrinkov pa v fotogaleriji.