Imajo nekateri ljudje zgolj srečo? Morda na začetku, a četudi jo zares imajo, se v zmagovalce prelevijo zato, ker jo znajo izkoristiti. “Zanašanje samo na srečo pa je velika napaka. Kadar zmagate po naključju, ne pričakujte, da boste uspeh ponovili,” med drugim piše v svoji knjižni uspešnici Rogert Fritz.

Najbolj očitna lastnost poražencev je, da ne prepoznajo priložnosti. Ali vam bo v neki situaciji uspelo ali ne, je odvisno od tega, kako se v tej situaciji obnašate. Včasih je najtežje prepoznati priložnost, a ko spoznamo njeno prednost, pravo bogastvo leži v sposobnosti izkoriščanja svojih zamisli in v prilagodljivosti. 

Bodite hvaležni za to, česar ne veste. Le v odkrivanju novega so skrite priložnosti. Podajanje na nova področja ali v nove smeri je tvegano, vendar pa so nagrade lahko izjemne. Večino časa si ljudje ne želimo sprememb – sedanje stanje nam je udobnejše. Ko pa se prisilimo in se pomaknemo iz območja ugodja, se nam to lahko zelo obrestuje – tudi finančno. Človek raste in se razvija le, če se uči opazovati svoje okolje, postavlja vprašanja in preučuje nove zamisli. Uspešni ljudje se učijo vse življenje. Hlepijo za znanjem, saj tako izboljšujejo kakovost svojih življenj in poskrbijo, da jih radovednost nikoli ne zapusti. Uspešni ljudje verjamejo, da so imeli v življenju dovolj priložnosti. Poraženci pa verjamejo, da so jim vse priložnosti splavale po vodi. In ne pozabite – najslabši časi prinesejo najboljše priložnosti!

Uspe le tisti, ki verjame vase in je pripravljen. Svoj polni potencial lahko odkrijemo šele, ko opravimo z dvomljivci. Izgovori so le posledica razmišljanja v slogu “ko bi le…”. Pogum pridobimo le, kadar se ne vdamo slabostim. Zmagovalci ukrepajo, poraženci si vzamejo čas. Ljudje sicer ne moremo vplivati na stvari, ki se nam zgodijo, lahko pa nadzorujemo svoje odzive nanje. Nikogar ne poznam, ki bi zgolj negodoval in iskal krivca ter obenem uspel. Uspeš, če se zavedaš, da si sam odgovoren za svoje izbire, dobre ali slabe, ter če se na svojih napakah učiš. 

T. Ford je nekoč dejal: “Zame beseda ‘nemogoče’ ne obstaja. Nihče na tem planetu ne ve toliko, da bi lahko z gotovostjo trdil, kaj je mogoče in kaj ne.”

Bližnjic ni. Tako kot rana potrebuje čas, da se zaceli, ga potrebujejo tudi vse dobre spremembe. Kdor čaka in upa, da se bo kaj zgodilo, bo verjetno izkusil poraz, kajne? Vendar tudi najbolj preudarno načrtovanje ničesar ne jamči. Trije najzanesljivejši dejavniki uspeha pri tveganju so pozornost, skrbno raziskovanje in ukrepanje. Če ves čas ne razmišljamo o tem, kje bi lahko uporabili svoje izkušnje in talente (seveda moramo upoštevati tudi svoje želje), se nam bodo priložnosti vedno znova izmuznile iz rok.

Uspeh ne pomeni, da moramo sleherni dan zmagovati, pač pa da vztrajno napredujemo na višji nivo.

(iz knjige: Brez tveganja ni uspeha – Roger Fritz)