“Uspeh, ki ne temelji na notranjem zadovoljstvu, ni vreden nič,” je misel ameriške pisateljice in predavateljice dr. Marthe Friedman, ki sem jo zasledila v eni izmed motivacijskih knjižnic uspešnic.

In res je, naj se še tako trudimo na različnih področjih svojega dela, če na koncu sami nismo zadovoljni, nam niti številne pohvale drugih ne pomenijo kaj dosti.

Beverly Salee pa gre v svoji knjigi “Zaigrajte melodijo uspeha” še dlje. Navaja sedem načel, ki v življenje vnesejo ravnovesje, občutek izpolnjenosti in radost. To so:

– UKREPANJE
– URAVNOVEŠENOST
– ZNAČAJ
– USODA
– ENERGIJA
– OSREDOTOČENOST
– DAJANJE IN RAST

UKREPANJE – Izkoristite trenutek in vztrajajte. Svojega potenciala ne boste nikoli razvili, če boste v koncertni areni življenja sedeli med občinstvom in nikoli postali del zbora na odru. Ne moreš posedati in čakati, da te bo življenje poiskalo. Sam ga moraš najti. Prevzemi odgovornost za svoje misli in dejanja in ustvari prihodnost, ki si jo želiš! Pozabite na vse iz preteklosti, kar je povezano z neuspehom. Potem pa… s polno paro naprej! “Živeti pomeni, da ničesar ne veš, da se moraš spremeniti, da kar najbolje izkoristiš trenutek, ne da bi vedel, kaj te še čaka.” (Gilda Radner, komedijantka)

URAVNOVEŠENOST – Življenje je sestavljeno iz vsaj osmih ključnih dejavnikov. Da bi zares uspešno živeli, morate razvijati potencial na SLEHERNEM izmed teh osmih področij: družina, delo, duhovno življenje, čustveno zdravje, prijatelji, učenje, finance in telesno zdravje. Ugotovite, kako lahko na vseh področjih zaživite celovito in mirno.

ZNAČAJ – Odločite se, da se boste v življenju trudili za najboljše. Zasnujte ga na vrednotah in prepričanjih, ki odražajo najvišja in najbolj plemenita načela. Cenite denar, ker vam pomaga živeti na določen način? Cenite čas, ker vam daje možnost ustvarjalnosti ali priložnost ukvarjanja s stvarmi, v katerih uživate? Cenite druge ljudi, ker od njih prejemate energijo, zamisli in ljubezen? Obstaja nešteto stvari, ki jih lahko (ali pa ne) cenite. Ugotovite, katere so te stvari.

USODA – Ena izmed stvari, ki nam lahko izjemno pomaga pri načrtovanju dneva in nenazadnje tudi življenja, je osredotočenost na svoje življenjsko poslanstvo. Zastavite si dve ključni vprašanji: Kakšen je moj načrt? Kaj želim početi in kakšno zapuščino želim pustiti za seboj? Razvijajte osebno izjavo o poslanstvu. Definirajte svoj potencial in skladno s to definicijo postavite cilje.

ENERGIJA – Razčistite in razvijte jedro svoje duhovnosti, ki bo vaš vir moči pri uresničevanju potencialov.

OSREDOTOČENOST – Na ustvarjalen način se prilagajajte, da boste ostali na začrtani poti. Le z disciplino boste lahko vztrajali v težkih trenutkih in vedno ostali osredotočeni na “širši okvir” svoje usode.

DAJANJE IN RAST – Eden izmed čudovitih življenjskih zakonov je tudi ta, da dobiš to, kar si dal. Resnično uspešno življenje je življenje, v katerem se trudimo oplemenititi življenja vseh ljudi, s katerimi se redno, vsakodnevno srečujemo. Pomembno je tudi, kako komunicirate s človekom, ki vam pomaga na bencinski črpalki napolniti rezervoar, s prodajalko v trgovini z živi, z gospo, ki vam pospravlja po hiši… Ne glede na to, kam greste in kaj počnete, iščite načine, kako bi “služili” (pomagali) drugim. Ko boste postajali čedalje bolj darežljivi, boste rasli in uspevali na vseh življenjskih področjih. Čedalje bolj boste razvijali svoj potencial, obenem pa odkrili, da lahko čedalje več dajete.