»Kar 90% stvari, zaradi katerih si delamo skrbi, se nikoli ne zgodi!« je misel, na katero sem naletela ob prebiranju knjige Dominique Loreau z naslovom Umetnost preprostosti. V meni je sprožila val sprememb, ki se že odražajo v mojem vsakdanjem življenju. Zdaj se še bolj zavedam… Zaskrbljenost je samo ena od misli, nič več.

Seveda se velike naravne katastrofe ter resne bolezni dogajajo. Ampak če je vse, kar pričakujemo vsak dan, katastrofa, pomeni, da se te pogosto dogajajo bolj v naši glavi kot pa v zunanjem svetu. Razburjenja, tesnoba in depresija nas zastrupljajo. Duševno in telesno se uničujemo z upornostjo, s strahom, z ljubosumjem, s frustracijami, s sovraštvom, z zamerami… Negativne misli zavirajo delovanje možganov in preprečujejo, da bi se v njih neovirano širili ljubezen in sreča.

Smo to, kar mislimo
Barva polti, brazgotine, izrazne gube… naše radosti, bolečine in stres se nam poznajo na obrazu. Na njem lahko preberemo vse. Naše življenje je to, kar iz njega naredijo naše misli. Naučite se izbirati svoje misli. Odločite se, da boste ljubeznivi, veseli in ljubeči in ljudje vam bodo to vračali. Prizadevajte si, da bo vaš duh prežet s prepričanjem, da se bodo dobre stvari res zgodile, in pazite, da boste nadzorovali svoje misli tako, da jih boste usmerjali k pravičnim, lepim in smiselnim stvarem.

Premagajte težave
Ne razpravljajte o težavah, presezite jih. Če se preveč posvečate določeni težavi, jo s tem ohranjate pri življenju ter si preprečujete, da bi napredovali. Negativnih misli vam ni treba analizirati, secirati ali jih preučevati, sicer se samo še množijo. Ne dopustite, da bi vam življenje zastrupljale stare zamere, ki jih niste odpustili, in nezaceljene rane- Vrzite v koš odpadke iz preteklosti. Ohranite samo lepe spomine. Življenje se namreč začenja vsak dan znova. Vi ste oseba, ki živi danes. Vsi imamo v sebi neomejene zmožnosti in če hočemo, se lahko spremenimo. Kadar trmasto vztrajamo pri kakšni težavi in pri stvareh, ki nas jezijo, pozabljamo na vse lepote življenja in na možnosti, ki nam jih le-to ponuja. Začnite se zavedati moči svojih misli. Ne posvečajte se preteklosti, ampak temu, kar lahko storite zdaj. Zjutraj se na primer vprašajte, kakšen dan bi radi preživeli. Skušajte se spomniti vsega, kar je v vašem življenju dobro in prijetno. In navadite se, da preden zaspite, v mislih še enkrat oživite prijetne dogodke dneva: lep sprehod, dobro kosilo, prijateljsko srečanje… to so vaši zakladi. Zaželite si nekaj in prosite svojo podzavest, naj vam to omogoči, še enkrat se spomnite vseh svojih misli in recite si, da boste trdni spali. Sanje nam lahko pomagajo, da najdemo odgovor na nekatera vprašanja, pod pogojem, da si jih zastavimo, preden zaspimo.

Naučite se odločati

Znati se dobro in hitro odločati je umetnost in kvaliteta, ker prej ko se odločimo, prej je konec naših skrbi. Poskusite se čim pogosteje odločati sami. Močan značaj je življenjsko pomembna energija, ki jo potrebujemo, da lahko izbiramo in se odločamo. Varnost, modrost in moč so medsebojno soodvisne. Poskusite v sebi vzdramiti domiselnost otrok. Dobro premislite, kaj hočete. Le tako boste odkrili svoje strasti. Kadar nas preveva veselje, je življenje polno izobilja.

Molk je zlato

»Nehajte govoriti in nehajte misliti, pa ne bo ničesar več, česar ne bi razumeli,« pravi budistični pregovor. V tišini smo lahko pozorni na vse. Odpovejte se televizijskim oddajam in člankom v časopisih, ki vam ne nudijo ničesar in vam samo kradejo čas, vaš duševni prostor in tišino. To so uspavala, ki vas zazibljejo v utrujajočo pasivnost, in žvečilni gumi za oči.

Izbirajte, s kom se boste družili, in bodite strpni

Prekinite jalove stike z ljudmi. Odpovejte se tistim, ki vas v ničemer ne spodbujajo. V ljubezni ne bodite suženj nasprotnega spola. Izogibajte se neintelegentnih ljudi: nikoli ne morete biti prepričani, kaj mislijo in kako bodo reagirali. Bolje, da nimate stikov z njimi, kot pa da bi jih kritizirali. Vendar pa ne mešajte inteligence z intelektualnimi sposobnostmi. Je več vrst inteligence: inteligenca srca in zdrave pameti… česar mnogi ljudje nimajo. Ljudje, ki ne poznajo strpnosti in razumevanja, nam lahko preprečujejo, da bi se razvijali. Postopoma, a zanesljivo zmanjšajte pomen, ki ga imajo v vašem življenju. In nikoli ne izgubite niti minute s premišljevanjem o ljudeh, ki jih ne marate.

Ko ste v družbi – dajajte manj in jemljite več

Poenostavite svoje stike z drugimi in se začnite vesti spet bolj pristno. Naj vam ne bo nerodno sprejemati. Kadar globoko v sebi veste, da ne izkoriščate darežljivosti drugega, preprosto sprejmite, kar vam ponuja. Vendar pa vi ne dajajte preveč. Pogosto smo darežljivi zato, da bi ustregli sami sebi. Četudi ne pričakujemo v zameno ničesar, nam vedno ostane kanček grenkobe, če se nam obdarovanec ne zahvali ali če se odzove drugače, kot bi se odzvali mi. Dajati preveč »brezplačnih« nasvetov tudi ni dobro, kajti tisto, kar dajemo zastonj, je brez vrednosti. Črpajte svoj mir iz prepričanja, da lahko vse, kar potrebujete, dosežete sami. Prepogosto dajemo preveč. In večinoma zato, da bi si pridobili ljubezen ali prijateljstvo, ker se bojimo, da nas ne bi imeli radi zaradi nas samih.

Pazite, kaj govorite

Zlato pravilo je: če nimate povedati nič prijaznega, ne recite ničesar. Zagotoviti si morate samo, da bodo z vami ravnali pravično, ljubeznivo in s spoštovanjem. Tako ravnajte tudi vi sami. Stvari imajo tak pomen, kakršnega jim pripisujemo. Govorite o svoji nesreči, pa boste še bolj nesrečni. Povejte kaj smešnega in smeh se bo pomnožil. Preveč govorjenja pa nam jemlje energijo in zmanjšuje težo temu, kar povemo.

Ne kritizirajte

S kritiziranjem ne poveste ničesar o drugih, pač pa veliko o vas samih, namreč da ste oseba, ki rada kritizira. Kadar koga kritizirate, povzročite težavo in samo zmanjšujete svojo vrednost. Presojanje drugih vam jemlje energijo in vas spravlja v položaj, kakršnemu bi se bilo pametneje izogniti. Ljudje kritizirajo iz navade. Namesto, da bi se ukvarjali z napakami drugih, se ukvarjajte s svojimi. Vaš duh naj bo usmerjen k prijetnejšim stvarem, denimo k skrivnostim narave, stvarnim pripovedim, bivanju na deželi, kjer lahko uživamo ob pogledu na pokrajino…