“Ko sem pustil prtljago preteklosti za seboj, je moje življenje postalo veliko preprostejše in bolj smiselno. V trenutku, ko se nisem več pehal za velikimi užitki, sem začel uživati v malih; recimo, ko sem gledal zvezde, kako plešejo po nebu, in se kopal v soncu poletnega jutra…” 

piše: Sabina Gosenca

Verjamem, da se v življenju vse zgodi z razlogom. Verjamem, da ima vsakdo izmed nas svoje poslanstvo na tem svetu. Nekateri ga prepoznajo že zelo zgodaj, drugi se celo življenje sprašujejo, kaj to je. In sreča, tisti prijetni občutek, ki te preplavi in s toplino napolni srce ter privabi nasmeh na obraz, je dosegljiva vsakomur. Tako malo je potrebno zanjo…

Ob vstopu v leto 2014 vam ne morem obljubiti ničesar drugega kot to, da se bomo vsi mi, ki ustvarjamo portal Triumfator.si, trudili po svojih najboljših močeh, da še naprej v vaš vsakdan prinesemo kaj dobrega, spodbudne novice in zanimivosti, lepe misli, kanček pozitivne energije. 

Za začetek novega leta še nekaj odlomkov iz knjige, ki jo toplo priporočam prav vsem, ki vam ni vseeno, kakšno bo vaše življenje v prihodnje. Gre za knjigo Menih, ki je prodal svojega ferrarija, avtor je Robin S. Sharma:

Vsak dogodek ima svoj namen in vsaka stiska prinaša svoj nauk. Ugotovil sem, da je neuspeh, pa naj bo oseben, poklicen ali celo duhoven, zelo pomemben za naš razvoj. Prinaša notranjo rast in celo vrsto duševnih nagrad. Nikoli ne obžaluj preteklosti. Raje jo sprejmi kot učiteljico, kar tudi je!

Zunanji uspeh ne pomeni nič, če nimaš notranjega. Samoobvladovanje in dosledna skrb za um, telo in dušo sta bistvena, če hočeš najti svoj najvišji jaz in živeti res sanjsko. Kako lahko skrbiš za druge, če ne moreš poskrbeti niti zase? Kako lahko delaš dobro, če se ne počutiš dobro? Ne moreš imeti rad drugih, če nimaš rad samega sebe…

Vlaganje vase je najboljša investicija. Ne samo, da si boš izboljšal življenje, temveč ga boš izboljšal tudi ljudem okoli sebe. Šele ko se boš dodobra naučil umetnosti ljubezni do sebe, boš lahko imel resnično rad še druge. Šele ko boš odprl svoje srce, se boš lahko dotaknil src drugih. Ko čutiš, da si zbran in živ, si veliko lažje tudi dober. 

Modreci so me naučili, da se človeku porodi kakšnih 60.000 misli na dan. Tisto, kar me je resnično presenetilo, pa je podatek, da je 95% teh misli istih kot dan poprej! To je tiranija osiromašenega mišljenja. Ljudje, ki vsak dan mislijo iste misli, večinoma negativne, so se navzeli slabih umskih navad. Namesto, da bi se osredotočili na vse dobro v svojem življenju in razmišljali, kako bi stvari še izboljšali, so ujetniki svoje preteklosti. Nekateri si belijo glavo s propadlimi razmerji ali finančnimi težavami. Drugi se žalostijo zaradi otroštva, ki ni bilo popolno. Tretji pa se ubadajo še s hujšimi malenkostmi: kako se je do njih obnašala prodajalka ali kakšno zlonamerno pripombo so slišali od sodelavca. Kdor razmišlja tako, dovoli skrbem, da ga oropajo življenjske moči…

Vsi imamo moč, da se v kateremkoli trenutku odločimo, o čem bomo razmišljali. Vsaka ovira v življenju prinese prav tolikšno korist, samo če si vzamemo čas, da jo poiščemo. Ne glede na to, kaj se ti zgodi, imaš samo ti moč, da izbereš svoj odziv na to. Ko ti preide v navado, da v vsakem dogodku iščeš pozitivno, se tvoje življenje premakne na najvišjo raven. To je eden od najimenitnejših naravnih zakonov. Predlagam ti, da nehaš presojati dogodke kot pozitivne ali negativne. Raje jih samo doživi, se jih veseli in se uči iz njih. Vsak dogodek ti ponuja nauke. Ti mali nauki so gorivo za tvojo notranjo in zunanjo rast. Večina ljudi najbolj zraste prav v najhujših preizkušnjah. In če morda doživiš izid, ki ga nisi pričakoval, ter si nekoliko razočaran, se spomni: naravni zakoni vedno poskrbijo, da se takrat, ko se zaprejo ena vrata, odprejo druga.

Nič plemenitega ni v tem, da si boljši od koga drugega. Prava plemenitost je to, da postaneš boljši od svojega prejšnjega ‘jaza’. Če si hočeš izboljšati življenje in imeti vse, kar si zaslužiš, moraš tekmovati v svoji tekmi. Ni pomembno, kaj o tebi pravijo drugi. Pomembno je, kaj ti govoriš samemu sebi. Naj te ne skrbijo sodbe drugih, če veš, da delaš prav. Lahko delaš, kar želiš, samo da je skladno s tvojo vestjo in srcem. Nikoli se ne sramuj, da delaš nekaj, kar je prav; odloči se za tisto, kar je po tvojem dobro, in se tega drži. In za božjo voljo, ne navadi se drobnjakarsko meriti svoje vrednote glede na druge ljudi. Vsako sekundo, ko misliš na sanje nekoga drugega, se odtrgaš od svojih sanj!