“Zelo podcenjujemo moč pristnih osebnih stikov. In prepričan sem, da so med vsemi osebnimi stiki najpomembnejše kratke lastnoročno napisane pohvale za dobro opravljeno delo!” je dejal Tom Peters, guru poslovnežev in avtor knjig o umetnosti poslovanja. Bodimo iskreni, v svetu zabavne elektronike, modernih tehnologij in razcvetu mnogih družbenih omrežij so osebni stiki postavljeni na stranski tir. Žal. Upam pa, da bo tale moj zapis pomenil vsaj en korak v smeri, da se vrnemo k pristnim odnosom in komunikaciji, ki nas je v preteklosti osrečevala precej bolj kot današnje virtualno druženje.

Kdaj ste nazadnje z dopusta poslali razglednico? Pa ne tisto, poslano prek mobilnega telefona, z motivom sončnega zahoda, morja, razgaljenih teles… temveč tisto, ki ste jo kupili pri kateri od stojnic ali v trafiki, na katero ste morali nalepiti še znamko in napisati nekaj besed. Kdaj ste nekomu, ko je za vas naredil nekaj dobrega, napisali zahvalo? Pa ne prek sms ali Facebooka… temveč zahvalo na lepem, nevsakdanjem papirju… In če nekoga pogrešate ali mu želite kaj lepega povedati, morda kakšno novico iz vašega zasebnega življenja, kdaj ste nazadnje napisali pismo? Ne Facebook sporočilo ali mail, temveč pravo pismo.

Priznam, nisem prava, da vam karkoli očitam… nočem soditi o nikomer in ničemer, a knjiga “Moč pozitivnih besed” mi je dala misliti. V najstniških in študentskih letih sem pisala pisma in zgodbe, nekaj jih je bilo objavljenih v reviji Antena, to je bil začetek moje novinarske poti. Nekatera pisma, ki smo si jih pisale s prijateljicami iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine, še vedno hranim. In priznam, vse bolj in bolj se nagibam k temu, da se vrnem k svojemu najljubšemu hobiju. A ne le pisanje pisem prijateljem, pogrešam tiste pristne, iskrene odnose, ki jih je internet uničil… no, ljudje smo si to dovolili. Kaj ni prisrčno in nekaj posebnega, če si nekdo vzame čas, da vam pošlje osebno lastnoročno napisano sporočilo? 

Margaret Stepherd, avtorica knjige Umetnost lastnoročno napisanega sporočila, pravi, da je takšno sporočilo umetnina. “Bralcu sporoča: Zame si pomemben, pomislil sem nate in sem se zate potrudil. Takšen sem in vedi, da mislim nate!” Vsakdo pozna koga, ki ga lahko osreči s prijazno besedo. Priporočam, da to storite. Da bo učinek večji, besede zapišite. In to storite nekomu, ki bo vedel, da sami ne boste imeli nič od tega, sem še zasledila v knjigi, ki jo berem. Iz nje tudi tole…

DESET NAJBOLJŠIH RAZLOGOV ZA LASTNOROČNO NAPISANA SPOROČILA 

1. ZAHVALA. Nikoli ni bilo in nikoli ne bo pravega nadomestila za starinsko lastnoročno napisano zahvalo. Nič ne more bolje izraziti vaše hvaležnosti, kot osebno sporočilo, napisano iz srca.

2. SOŽALJE. Kadar nekdo žaluje zaradi izgube ljubljene osebe, ga bo zelo potolažilo osebno napisano sožalje. To je najtežje napisati, vendar bo vsakdo cenil iskrenost in vam bo hvaležen.

3. SPOROČILA “MISLIM NATE”. Teh smo najbolj veseli. Pridejo povsem nepričakovano in nas spomnijo, da imamo dobre prijatelje, ki resnično mislijo na nas, čeprav se bolj redko srečamo.

4. ČESTITKE. Vsi radi za svoje dosežke slišimo pohvalo. Pa naj bo to ob diplomi, novi službi ali napredovanju, rojstvu otroka, nakupu hiše ali ob kakšni drugi življenjski prelomnici. Vedno se razveselimo, kadar nam kdo pisno čestita.

5. OPRAVIČILO. Vsakogar od nas je že kdo prizadel ali mu storil krivico in tudi sami smo že kdaj prizadeli druge. Če bi radi to popravili, bo za začetek najbolje, da napišemo prisrčno opravičilo. Navadno pomaga celiti rane.

6. SPOROČILA NA DELOVNEM MESTU. Nekdanji predsednik Ford Motor Company Donald Peterson je bil znan po tem, da je družabnikom skoraj vsak dan dajal pozitivna lastnoročno napisana sporočila. Rekel je, da je najbolj pomembnih deset minut vsakega delovnega dne tistih, ki jih nameniš pohvali tistih, ki delajo zate.

7. NEKOMU ŽELIMO VSE DOBRO. Vsi doživimo življenjske spremembe, ki so za nas pomembne prelomnice. Naj se preselimo, zamenjamo službo, odpotujemo, vedno bodo spodbudne besede prijateljev še obogatile naša doživetja.

8. REŠEVANJE KONLFIKTOV. Številnih osebnih konfliktov nikoli ne zgladimo, ker nihče noče narediti prvega koraka ali ne ve, kako bi se tega lotil. Zelo dober način je, da napišemo kratko in preprosto sporočilo in drugemu predlagamo, da bi skupaj našla rešitev. 

9. SOČUTJE. Poleg izgube bližnjega doživljamo tudi veliko drugih življenjskih težav. V veliko tolažbo nam bo, če bomo dobili tolažeče pismo nekoga, ki je kaj podobnega že doživel in si je vzel čas, da bi nam izrazil svoje sočutje. 

10. LJUBEZENSKA IN PRIJATELJSKA SPOROČILA. Vedno je lepo, če dobimo čestitke ob posebni priložnosti, kot so rojstni dan, prazniki, itd. Še lepše pa je, če dobimo takšna neobvezna sporočila, ko za to ni “pravega razloga”. Sporočila, ki preprosto povedo: “Cenim tvoje prijateljstvo!” ali “Rad te imam!” je skoraj tako lepo napisati, kot prejemati.