Človek mora preučiti vse zaklade, ki ležijo razkriti okoli nas. Nešteto stoletij je človek primerjal svoj razum z vrtom. Prst, pa naj bo še tako rodovitna, ne bo rodila sadov, če ne bo obdelana. Enako velja za naš razum. Sir. Joshua Reynolds je zapisal, da je naš razum kot neobdelano polje, če ga ne oplemenitimo z novimi idejami…

Človek je tak, kakršne misli nosi v srcu. Vsakemu človeku pa je dana sposobnost obrniti si življenje na bolje. Največja dela se ne opravijo v enem samem mogočnem izbruhu energije in truda, ampak moramo vztrajno, vsak dan, vlagati v to svoje najboljše sposobnosti.

Prva skrivnost na poti k sreči in uspehu je to, da ste že zdaj lastnik vseh potrebnih lastnosti, da bi dosegli slavo. Preštejte svoje blagoslove in se zavedajte, da ste že zdaj največja umetnina! Bodite hvaležni za izkušnje, ki ste si jih pridobili “v revščini”. Tisti, ki ima malo, še zdaleč ni reven – reven je tisti, ki si želi imeti veliko… prava varnost ni v stvareh, ki jih imate, ampak v stvareh, brez katerih lahko živimo. 

Nikoli ne počnite, kar počnejo vsi! Ne posnemajte nikogar! Pokažite svetu svojo edinstvenost in svet vas bo obsul z zlatom. Kajti – ste najbolj dragocen zaklad na zemeljski obli, ste edinstven primerek. Nikoli doslej, kljub milijardam ljudi na tem planetu, še ni bilo osebe, ki bi vam bila enaka. Ste edinstveni. Neprecenljiv zaklad, ki ga predstavljajo sposobnosti razuma, govora, gibanja, dejanj in takega izgleda, kot ga nima nihče drug, ki je kdaj živel, živi, ali bo živel.

Pojdite po poti še kilometer dlje, kot je potrebno. Edina zanesljiva pot k uspehu je, da opravite svoje delo bolje in v večjem obsegu kot vam je bilo naročeno, ne glede na to, kakšno je. Odkar svet stoji, se te poti držijo uspešni ljudje. Na povprečnost boste obsojeni vse dotlej, dokler boste opravljali samo toliko dela, za kolikor ste plačani… Ne mislite, da boste oškodovani, če boste v svoje delo vložili več truda kot je vredno srebro, v katerem vam ga bodo poplačali. Kajti obstaja nihalo življenja in vaš danes nepoplačani trud, ki ga boste vložili, vam bo jutri povrnjen desetkratno. Povprečnež ne gre nikoli še kilometer dlje po poti, kajti le zakaj bi sam sebe oškodoval, si misli.

Vi pa niste povprečnež! Iti po poti dlje, kot je potrebno, je vrlina, ki si jo morate prisvojiti po svoji lastni volji. Ne morete, ne smete se ji izogniti. 

In nenazadnje, pa ne najmanj pomembno: POČNITE VSE Z LJUBEZNIJO! Z ljubeznijo do sebe, z ljubeznijo do drugih!

(iz knjige Og Mandino – Največji čudež na svetu)