»Hotela sem se malo odmakniti od vsakodnevnega življenja, od ljudi, s katerimi sem se družila, ter posvetiti čas sebi. Želela sem si popestriti življenje z novimi izzivi in izkušnjami, v nekem novem, meni tujem kraju. Želela sem zaživeti,« pravi 19-letna Novomeščanka Lara Mesojedec, ki trenutno živi v Worthingu, natančneje Findonu, nedaleč stran od Brightona in Londona.

Spomnim se, da je že kot majhna deklica, ko je komaj dobro začela gulit šolske klopi, občudovala naravo in živali ter bila tesno povezana s športom. Danes je Lara še vedno v marsičem podobna starejšima sestrama Nives in Mojci. Po eni je zagotovo »podedovala« naklonjenost plesu in navijaštvu, po drugi pa strast do potovanj. Potem, ko je končala srednjo vzgojiteljsko šolo, se je odločila za »skok v neznano«. No, skorajda.

»Nobena skrivnost ni in vsi, ki me poznajo, vedo, da obožujem mehiške telenovele in španski jezik. Vsi so v telenovelah vedno videli le slabe stvari, češ, da je brezveze, ker to gledam. A nihče ni vedel, da je bilo to zame tudi koristno, saj sem se preko telenovel, brez kakršne koli šole oziroma tečaja, naučila španskega jezika. Nadaljevalo se je z gledanjem telenovel brez podnapisov, poslušanjem španskih pesmi in brez da bi se zavedala, kdaj in kako, sem razumela že ogromno besed, tudi pisanje in branje mi nista delala težav. Zato sem si želela iti nekam, kjer govorijo špansko, a hkrati ostati kolikor toliko blizu domu,« pojasnjujeLara. Izbrala je Španijo in vlogo varuške (Au-Pair).

lara 9lara 17

Med 1. novembrom 2014 in 10. aprilom 2015 je tako bivala v Jerez de La Frontera, kraju, kjer poteka tudi dirka za Moto GP in Formula 1. »Če sem iskrena, sem pred odhodom v Španijo imela dvome, ali naj grem ali ostanem. Zelo sem bila nesigurna vase, kako se bom znašla, razmišljala sem, kaj vse mi lahko gre narobe. Vendar mi ni žal, da sem šla. Doživela sem prečudovito 5 – mesečno izkušnjo, ki je za nič ne bi zamenjala in sem zanjo zelo hvaležna! Z največjim veseljem se bom vračala nazaj v Španijo, pa čeprav le na obisk,« pravi Lara, ki se je za kratek čas vrnila v rodno Novo mesto, potem pa spet odpotovala.

lara 2lara 8lara 21

lara 24lara 25lara 28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdaj je v Angliji, le kakšno uro stran od Londona. Po dobrem mesecu in pol pravi, da ji ni tako lepo kot v Španiji, saj preživlja bistveno manj časa z otrokoma, zato si želi drugam. Je že v lovu za službo v Londonu, kar napoveduje, da se v Slovenijo za zdaj ne namerava vrniti.

V nadaljevanju intervju, v katerem Lara razkrije, kako se ji je spremenilo življenje, odkar je v tujini, ter seveda pestra fotogalerija iz njene špansko – angleške avanture.

Kaj ti je prineslo življenje v tujini, če gledaš na svoj osebni razvoj – si opustila kakšno razvado, si se naučila česa novega?

“Najbolj pomembna stvar, ki mi jo je prineslo življenje v tujini, je samostojnost. Ko si sam, se moraš znajti po svoje. Seveda sem opustila svojo razvado, to je spanje do 11 ure… 😛 Zdaj moram biti pokonci vsak dan že ob 6.30, razen nedelje, ko imam prost dan. Vendar jih ponavadi izkoristim in grem v London, Brighton ali v Worthing. V Španiji sem zelo napredovala v španščini, zdaj več ne rabim razmišljat, kaj bom rekla, ampak govorim tekoče. Tam skoraj nihče ne govori angleško, kar je bilo zame dobro, saj sem tudi tako lahko vadila. Tudi na TV je vse sinhronizirano v španščino. Moram pa povedati, ko sem prišla v Španijo, so bili vsi presenečeni, češ da je nemogoče, da tako dobro govorim špansko le zaradi telenovel.”

Kaj – koga najbolj pogrešaš?

“Seveda pogrešam svojo družino in druženje s prijatelji, vendar zdaj, ko obstajajo vsa ta družbena omrežja, kot so Facebook, skype itd., ni tako hudo. Zelo, ampak res zelo pogrešam svoje kosmatinčke, ki me čakajo doma. Tudi ples mi zelo manjka in treningi s Krkicami.”

Če pomisliš na svoj prvi teden v Španiji in prve dni v Angliji – so podobni, kje so razlike, kako se počutiš?

“Moj prvi teden v Španiji je bil zelo drugačen kot moji prvi dnevi v Angliji. Takrat je bilo zame prvič, da sem šla čisto sama tako daleč stran od moje družine, nekam, kjer mi je bilo vse neznano. Seveda imajo Španci drugačne navade kot jih imamo mi in Angleži. V Angliji sem zdaj že tretjič. Zdaj sem bolj samostojna kakor prej in mi odhod sem ni povzročal težav. Anglija mi je všeč, še posebej obožujem London. Vendar pa je Španija čudovita država ! Razliko lahko opaziš že pri ljudeh, to pogrešam tu v Angliji – sproščenost, odprtost in ljubeznivost ljudi.”

Živeti daleč stran od doma ima svoje prednosti in slabosti, tako kot vse stvari v življenju… kaj bi izpostavila kot prednost in kaj kot slabost?

“Res je, da ima vsaka stvar svoje prednosti in slabosti, tako tudi življenje v tujini. Slabost je, da si daleč od ljudi, ki jih imaš rad in jih pač pogrešaš. Prednost tega je izboljšanje znanja tujega jezika in nova prijateljstva. Dve prijateljici, ki sem ju spoznala v Španiji, (Jennifer iz Švedske in Hannah iz Chicaga) me bosta obiskali že v Angliji, Hannah pa pričakujem tudi v Sloveniji. Seveda jih tudi jaz obiščem kdaj v prihodnosti, če bom le imela to možnost. Seveda pa ne smem pozabiti na izlete po državi in kraje, ki sem jih obiskala. Tudi to je ena od mnogih prednosti, ki sem jo imela možnost izkusiti z življenjem v tujini. Kar se pa tiče dela v Španiji in Angliji, je popolnoma drugačno. V Španiji sem bila ves čas z otroci, občasno pa sem tudi pomagala pri lahkih hišnih opravilih. Tukaj v Angliji pa nisem skoraj nič z otroci (le uro in pol na dan), potem pa opravljam ostala hišna opravila in delam tudi s konji. Kar se tiče tega, mi tukaj delo ni všeč, saj to ni delo, ki naj bi ga dnevno opravljala Au Pair. Vendar ne nameravam dolgo ostati tukaj, saj si želim delati v Londonu.”