»O povratku na igrišče še ne bi govoril, ker ne želim ničesar prehitevati,« pravi 24-letni nogometaš Alen Vučkić, član NK Krka. Nekdanji igralec Domžal in Olimpije se je poškodoval v začetku aprila na prvenstveni tekmi med Krko in Celjem.

piše: Sabina Gosenca

Od poškodbe mečnice so torej minili štirje meseci. »Kost je zaceljena. Zdaj je le še potrebno sprostiti in raztegniti vezi v gležnju. Rehabilitacija poteka po planu. Vseskozi je z mano dr. Mitja Bračič. Osnovo sva opravila, zdaj pa pridejo na vrsto zahtevnejši treningi,« je pojasnil Alen. Ni mu bilo lahko sprejeti dejstva, da nekaj mesecev ne bo mogel brcati žoge in tekati po zelenici, a vedel je, da mu kaj drugega kot to, da je potrpežljiv in vztrajen, ne preostane. »V težkih trenutkih mi je bila v veliko pomoč družina. Tudi v klubu so mi ves čas stali ob strani in mi dajali motivacijo.«

Pred kratkim sta z dr. Bračičem opravila kontrolne meritve športne diagnostike. »Rezultati meritev so obetavni, tako da smo zaključili prvo fazo pozne rehabilitacije, ki je večinoma potekala v fitnes centru 4P v Ljubljani. Druga faza pozne rehabilitacije je priprava na specialni trening na travi. V tem obdobju je velik poudarek na nogometni koordinaciji, eksplozivni moči, pliometriji, agilnosti in hitrosti teka. Pri Alenu je trenutno poudarek na obremenitvi operirane noge, ki jo podzavestno še vedno malo manj obremenjuje. V prvi fazi pozne rehabilitacije sva izenačila maksimalno moč nog, saj je bilo razmerje med nogama podrto. Nivo največje moči nog sva izboljšala za cca 70%. Pregled mišic z metodo TMG je pokazal idealna mišična razmerja, tako da je Alen pričel z lažjim sprinterskim treningom na travi. V tem obdobju bova izboljšala tudi specialno vzdržljivost, ki je za nogometaše izjemno pomembna telesna sposobnost,” je pojasnil Bračič, ki ga veseli, da je Alen izredno motiviran za trening. “Zato je delo z njim veliko veselje tudi zame, predvsem pa mi predstavlja velik izziv.”

Alen, ki z zanimanjem spremlja tekme svojega kluba in celotno dogajanje na nogometni sceni, pa je odločen, da bo povratek na zelenice uspešen. Ne more sicer še reči, kdaj bo to, a odločnosti mu ne manjka. “Skozi dosedanjo rehabilitacijo sem namreč spoznal, da se s trdim delom lahko vrnem še močnejši.”

Sorodne povezave:

Sportal – Vučkić po zlomu mečnice že operiran