“To bo eden najlepših projektov v naši regiji in tudi širše,” je prepričana Alenka Peterlin, fotografinja iz Dolenjskih Toplic, ki se je po novem letu po dogovoru z vodstvom novomeške Splošne bolnišnice lotila posebne humanitarne akcije. Končati jo želi na materinski dan, 25. marca.

piše: Sabina Gosenca

Glavni namen projekta DOTIK OTROK je Porodnišnici Novo mesto v stalno last podariti fotografije z motivi nosečnic, dojenčkov, otrok in družin. “Z njimi bomo opremili hodnike, predsobe, porodne in bolniške sobe. Lansko leto je bila porodnišnica prebeljena in nežno obarvana. Fotografije bodo prostorom dodale domačnost in toplino. Tiskane bodo na platna “canvas”, lakirane in podokvirjene. Zaradi strukture platna so videti zelo prijetno,” pojasnjuje Alenka in dodaja: “Radi bi, da so fotografije vzpodbuda tistim, ki čakajo, tistim, ki prihajajo na obisk, zlasti pa bodočim mamicam. Fotografije izrekajo srčno dobrodošlico malim dušicam, ki bodo soustvarjale našo prihodnost.”

Direktorica SB Novo mesto Mira Retelj in predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Mirjam Gradecki, dr. med, spec., sta navdušeni nad projektom. “Izvedba omenjene humanitarne akcije v Splošni bolnišnici Novo mesto bo vsekakor močno odmevala med občani v naši regiji. Občutno bo namreč izboljšala počutje bodočim mamicam in osebju,” je o projektu povedala Retljeva.

Pobudnica akcije se odreka honorarju

Skupni stroški izvedbe projekta DOTIK OTROK presegajo 3000 evrov, zato so k sodelovanju in donacijam povabili vse predstavnike občin JV regije, podjetja in posameznike, saj je čisto vsak evro dobrodošel. K sodelovanju pri projektu so vabljeni tudi vsi ostali, ki jih niso uspeli osebno kontaktirati. Že 10 do 20 evrov je dovolj za izdelavo manjše fotografije. “Vsaka fotografija šteje, vsaka riše toplo zgodbo na hladne stene. Če želimo razstavo odpreti na materinski dan, moramo do 22. februarja zbrati prej omenjen znesek, potem pa se lotiti izdelave. V kolikor bi donacije presegle stroške projekta, bo razlika podarjena SB Novo mesto,” pa je zamisel predstavila avtorica posnetkov Alenka Peterlin, ki se vsakršnim avtorskim honorarjem odreka.

Alenka je tudi sama mama, ima dve hčerki, ki sta bili rojeni v novomeški porodnišnici. “Spominjam se čakanja in dobro vem, kako je, če hodiš po hodnikih, bereš reklamne letake, šteješ luči, ploščice in upaš, da se bo vse dobro izteklo. Tudi, ko gre po načrtih, vsaka pozitivna misel dobro dene. Ko pa si na trnih, toliko bolj,” dodaja. “Želimo, da je to v celoti srčen in zelo definiran projekt. Na fotografije bomo diskretno napisali citate oz. pozitivne misli, imena portretirancev (npr.: Klara, 3 mesece ali pa Voranc, mesec dni pred rojstvom…). Vse to z namenom, da se fotografija res vsakega osebno dotakne ter gledalca v mislih za trenutek preseli v sigurno in lepo prihodnost.”

Bi radi pomagali?

V kolikor se vas je projekt dotaknil in se odločite za podporo, prosimo, da svoj prispevek nakažite na spodaj navedeni račun Splošne bolnišnice Novo mesto, ali pa do petka, 22. februarja, sporočite, kako lahko pomagate na dotikotrok@gmail.com ali na tel. številko 040-503-747 (Alenka Peterlin).

Imena donatorjev bodo zapisana na posebnem seznamu poleg razstavljenih fotografij in na socialnem omrežju FaceBook. Donatorjem se bodo za sodelovanje zahvalili tudi na otvoritveni razstavi.

Razstavo DOTIK OTROK bodo postavili in projekt zaključili na MATERINSKI DAN, 25. marca 2014.

Denar  za pokrivanje projekta zbirajo na računu Splošne bolnišnice Novo mesto, Šmihelska cesta 1, 8000 Novo mesto. Podračun pri UJP številka 01100-603-0278379, s pripisom za Projekt DOTIK OTROK.