Poln adrenalina, a hkrati tako preprost in nasmejan je bil nekaj minut po svojem premiernem golu v članski prvoligaški druščini. Kot da se ne bi zgodilo nič posebnega… A se je, četudi sam tega ne obeša na veliki zvon. Martin Kramarič je upravičil zaupanje trenerja Adnana Zildžovića in pri svojih rosnih 16 letih postal najmlajši strelec v zgodovini prve slovenske nogometne lige. 

piše: Sabina Gosenca

“Prvo tekmo za člansko moštvo je Martin odigral v pripravljalnem obdobju proti hrvaškemu nogometnemu klubu Inter iz Zaprešiča. “Tekmo sem začel nervozno, z nekoliko strahu, vendar sem se potem opogumil in odigral solidno tekmo. Danes je seveda lažje, saj sem pridobil to samozavest, ki sem jo potreboval za igranje tekem na prvoligaškem nivoju,” pravi mladi up iz Metlike, ki v dresu NK Krka postaja vse boljši nogometaš. Na tekmi 23. kroga Prve Lige Telekom Slovenije ga je Zildžović uvrstil v začetno enajsterico proti Mariboru in še v naslednjih treh tekmah je bil v začetni Krkini postavi. Talent in dobro delo na treningih sta se mu obrestovala, premierno je dosegel gol v članski prvoligaški druščini (na tekmi proti Rudarju) in nakazal, da je to šele začetek. 

Z urejenim statusom in razumevajočimi profesorji je lažje.

Njegovi športni začetki pa segajo deset let nazaj. Ko je bil star 7 let, ga je oče vpisal v Nogometno šolo NK Kolpa. Od takrat je nogomet neizogiben del njegovega življenja, poleg članske ekipe še vedno igra tudi za kadete. “Doslej je bil največji moj dosežek preboj v člansko moštvo Krke in seveda predvsem preboj v slovensko reprezentanco do 18 let,” pravi dijak športnega oddelka Gimnazije Novo mesto. “Imam status športnika in me vsi profesorji razumejo ter se prilagajajo mojim obveznostim do nogometa, tako da z usklajevanjem šolskih obveznosti in treningov s Krko ni težav,” dodaja Martin, vesel, da ga podpira vsa družina in hvaležen trenerjema, Mitji Barboriču, pri katerem je najbolj napredoval, ter sedanjemu strategu Adnanu Zildžoviću, ki mu je omogočil igrati za prvo ekipo. 

Želja po igranju v tujini obstaja, a zdaj je v ospredju učenje.

Zaveda se, da je v tem obdobju zanj pomembno predvsem pridobivanje izkušenj. “Težko se je bilo prilagoditi na zahtevnejše treninge. Igranje za člansko moštvo je nekaj izjemnega pri teh letih in res sem vesel, ker s tem pridobivam izkušnje. Te mi bodo z igranjem tekem v prvi slovenski ligi omogočile tudi večjo odskočno desko za tujino,” pravi vezist Krke, ki bo novembra dopolnil 17 let. Kot pravi, treme na dan tekme nima, prav tako ne posebnega rituala. “Na dan tekme sem kar se da sproščen, ne premišljujem o tem, kako bom igral, saj bi bil potem samo še bolj nervozen. Ko pridem na igrišče, pa dam vse od sebe.”

Trener Zildžović mu zaupa. “Trener je izjemen, pusti mi, da igram svojo igro, ne polaga nobenega bremena name. Je zelo optimističen, vsako tekmo gre na zmago, verjame v naše kvalitete in verjamem, da nas bo uspel obdržati v prvi ligi,” pravi mladi up, ki je sicer izpustil zadnje gostovanje v Kranju, bržkone pa bo novo priložnost za dokazovanje dobil že na sobotni tekmi, ko bo Krka na zelenici stadiona Portoval gostila moštvo Kopra.

Na vprašanje, s kom v  moštvu se najbolje razume, pa Martin pravi: “Z Belokranjci, razumljivo. Z njimi se tudi vozim na trening in z njega domov, ter seveda z našim vratarjem Matkom Obradovićem, ker se vedno skupaj šalimo in veselimo.” Nasmejan, zabaven, preprost. Tak je tudi sam, rad pomaga drugim ljudem, vse na svetu bi dal za nogomet. Navija za angleški klub Manchester United, ker pa ga zanima kineziologija, bo najverjetneje čez nekaj let študiral prav to, čeprav resneje o tem, kaj bo počel v življenju, še ni razmišljal. 

Vir fotografij v galeriji: NK Kolpa, www.gimnm.org,  NK Krka 

Sorodne povezave:

http://www.triumfator.si/vrhunski-sport/remi-z-igralcem-vec-navdusil-mladi-kramaric.html