Že kot majhna deklica si je želela biti nekaj posebnega, zato je vedno iskala stvari, ki bi bile drugačne od ostalih. Danes 27- letna Tjaša Vodeb, doma iz Brezovice pri Borovnici, že nekaj časa odločno stopa po poti ustvarjalke. Z veliko ljubezni ustvarja unikaten nakit, riše akrilne slike, ustvarja unikatna darila itd., predvsem pa obožuje svet umetnosti.

“V njem ni omejitev,” pravi Tjaša, po poklicu grafična oblikovalka, zaključuje pa študij arhitekture. Pred petimi leti se je posvečala samo študijskim obveznostim in časa za ustvarjanje ni bilo veliko. A vedno je znala najti kakšno urico ali dve, da si je ustvarila kak nov kos nakita, saj je želela imeti na sebi kaj novega. “Ko so se obveznosti na faksu približevale koncu in se je vse skupaj malo umirilo, sem našla svojo veliko ljubezen – ustvarjanje unikatnega nakita in modo.” Izredno veliko časa je posvetila izobraževanju z izdelovanjem nakita iz fimo mase. ” V zadnjih dveh letih sem obiskala devetnajst tečajev in ugotovila, da so to moje sanje. In ker verjamem vanje, vem da se mi bodo uresničile!”

Kot pravi, ji je študij arhitekture dal ogromno: “Zaradi rednega dela in rokov za oddajo projektov sem se še dodatno naučila discipline in postavljanja prioritet. Med študijem sem tudi spoznala, da je moje življenje – ustvarjanje, da se mi mora vedno nekaj dogajati, da imam vedno nove izzive, saj monotono delo nikakor ni zame.” 

Pri delu, ki ga počne, ji je izredno pomembno, da gre za kakovostne izdelke in da je vsaka nova stvar/izdelek presežek prejšnje. “Z največjim veseljem in z največjo ljubeznijo ustvarjam prav vsako izmed teh del, saj v njih pustim poseben pečat, v vsakem delu je del moje duše, del mene in to je tisto, kar me dela drugačno,” je prepričana Tjaša, ki dodaja: “Ne sedim na doseženih lovorikah, ampak stremim k temu, da sem vedno boljša, da rastem in se izobražujem na različnih področjih.”

Več pa v intervjuju, ki sledi:

Če se ozreva na tvoje začetke… kje se je začela tvoja ustvarjalno – podjetniška pot, kako danes razmišljaš o njej, bi kaj spremenila?

Moji začetki segajo v leto 2006, kar je že skoraj 10 let nazaj. Takrat se je v meni rodila želja po svojem nakitu, saj sem imela vedno težave pri nakupu le-tega, saj ni bilo stvari, ki bi jih lahko kupila v kompletu. Tako je nastala moja prva veržica in uhani iz perlic. Ko pogledam na ta čas nazaj, ne bi spremenila popolnoma nič, saj mislim, da se je vse zgodilo ob pravem času. Da je ustvarjanje nakita moje največje veselje, sem ugotovila v zadnjem letu, ko se je moje znanje zelo razširilo. Tako sedaj sanjam o svoji podjetniški poti in koraku naprej, da postanem sam svoj šef.

Kaj je zate največji izziv pri tvojem delu?

Da naredim vsak kos nakita unikaten, drugačen, poseben. Da izdelek na koncu osreči stranko in ji polepša dan.

Kakšne so tvoje ambicije?

Vztrajno sprejemam izzive vseh vrst, rada imam višino in plezam vse višje in višje. Nobena ovira se mi ne zdi nepremagljiva in za zastavljene cilje sem pripravljena potrpežljivo delati.

Ko se zjutraj zbudiš, najprej pomisliš na… (dokončaj stavek!)

Na to, da je pred mano nov fantastičen in ustvarjalen dan!

Kdo ti pri delu nudi največjo podporo?

Največjo podporo mi nudijo domači in prijateljica Urša, ki s fimo maso ustvarja že dolga leta. In ravno ona je tista, ki me je okužila s takim nakitom. Ker sem vedno oboževala njena dela in jih še vedno, sem se odločila, da nekaj v tej smeri naredim tudi sama, tako sem začela z izobraževanji na različnih tečajih in v dveh letih pridobila res ogromno novega znanja.

Kaj počneš, ko ne delaš?

Ker ustvarjalci nimamo običajnega delavnika kot večina ljudi, moram že zelo pomisliti, kaj počnem, ko ne delam. Namreč ustvarjanje je del mojega dneva, potem sledijo še vse administrativne zadeve, promocija,dogovarjanje s strankami, tako da sem vedno z mislimi pri delu, ker ideje se pri meni rodijo ravno v času, ko nisem za ustvarjalno mizo. Si pa privoščim tudi kavico in klepet s prijateljicami. Občutek, ko delam nekaj s srcem, je najlepši, takrat dela ne merim z urami, ki jih vložim v to, ampak mi je najbolj pomembno, da so stranke navdušene z izdelki.

Dopolni stavek: »Moj sanjsko preživet dan izgleda takole:

… da sem v družbi pozitivnih ljudi, ki imajo podobno razmišljanje, ki ustvarjajo in razumejo, da obstajamo tudi ljudje, ki razmišljamo drugače. »

Ko imaš slab dan, kaj je tisto, kar te žene naprej, da ne odnehaš?

Življenje niso zgolj sončni dnevi in mavrice, vanj se zaleti tudi dež s temnimi oblaki. In ravno tukaj se pokaže tista pomembna moč, ki jo s seboj nosi upanje, takrat potrebujem odklop s kakšno dobro motivacijsko knjigo ali pa si preprosto vzamem čas za kavo s kakšno prijateljico in dan je takoj popoln. Negativne misli, poskušam čim prej spraviti iz sebe in uživati svoje življenje.

Če bi imela možnost, da ti zlata ribica izpolni 3 želje, katere bi to bile?

Da bi lahko celo življenje ustvarjala in se s tem preživljala, da bi imela en ogromen ustvarjalni atelje in da bi moja dela nosila slovenska znana imena.

Tvoja največja zmaga v življenju (poslovno ali zasebno)?

Ker imam v življenju postavljenih več ciljev in grem stopnico po stopnico naprej, mi je vsak ta korak zmaga. Sem skromna in tako tudi funkcioniram, saj mi vsak manjši uspeh pomeni ogromno. Če pa izpostavim največjo zmago v zadnjem času, je to predstavitev izdelkov v Zoofi, ker imajo izdelke priznani oblikovalci in to je zame res zelo velik uspeh. Moja največja zasebna zmaga, če temu lahko tako rečem, je to, da sem sebe postavila na prvo mesto, da sledim sebi in svojim sanjam.

Katere spletne strani redno pregleduješ, katere medije najbolj spremljaš?

Redno spremljam različne spletne strani, kjer se predstavljajo različne oblikovalke, vendar to pogledam bolj na hitro, ker ne želim, da bi njihove ideje bile moje kopije. Raje se usedem za svojo mizo brez posebne ideje in začnem ustvarjati… tako nastanejo res unikati po moji domišljiji in ne unikati s slik drugih ustvarjalk.

Kakšna je po tvojem mnenju formula za uspeh v življenju?
Bodi to, kar si, sanjaj in dovoli, da sanje postanejo resničnost. Daj vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši dan v tvojem življenju.

Tjašine izdelke si lahko ogledaš na njeni spletni strani  ali pa jo spremljaš preko Facebook strani. 

tjasa1 tjasa2 tjasa3 tjasa4 tjasa5 tjasa6 tjasa7 tjasa8 tjasa9 tjasa10 tjasa11