Sovražim novoletne zaobljube. Sovražim jih bolj kot žilav kos govedine, tisti slab izgovor za mestni dodatek nedeljskemu kosilu. Zaobljube so le odišavljeni izgovori. Majhni kozmetični popravki resnih problemov. Ko človek začuti, nekje globoko v sebi, da želi nekaj na sebi spremeniti, mora to storiti isti trenutek. Brez odlašanja, takoj zdaj, sicer ti nikoli ne uspe. Kot tisto, ko se ljudje odločijo, da bodo začeli hujšati, medtem ko imajo pred sabo vrečko čipsa in polna usta drobtin. Jutri začnem, si ognjevito rečeš. Jutri pa res.

piše: Jure Marolt

Tako kot ti nek majhen glasek vztrajno šepeta, ko potrebuješ osebnostno spremembo, tako tudi telo pove, kdaj potrebuje spremembe. Če si poškoduješ koleno, hkrati pa imaš 20 kil več kot pred tremi leti, potem ti telo nazorno sporoča, da več ne prenaša te obremenitve in potrebuje lažje ogrodje. Zakaj ljudje vedno iščejo odgovore (pardon, izgovore) v nekih višjih silah ali spletu nepredvidljivih okoliščin? Vse se začne in konča vedno s tabo. Nikoli se sprememba ne začne 1. januarja, ampak se oglaša že dalj časa, pa si se jo odločil preslišati. A big no-no.

Zakaj imajo ljudje vedno iste novoletne želje? Od sreče, poslovnih/šolskih uspehov, zdravja itd. Če imaš zdravje, je to povsem dovolj. Če si zdrav, bi moral biti srečen in sposoben doseči v življenju vse, kar si želiš. Kvečjemu bolezni ti lahko to preprečijo. Kot recimo takrat, ko si bolan in se otožno spominjaš tistih nekaj dni prej, ko si bil zdrav. Želiš si le vrniti v tisto blagodejno stanje. Nič ne bi bilo narobe, če bi kdaj obrnili situacijo in bi se takrat, ko smo v svojem optimalnem stanju, spomnili dni, ko smo bili bolni in se v istem trenutku zavedli, da imamo cel svet pod nogami.

Meni je bilo leto 2013 zelo všeč. Tako všeč, da komaj čakam naslednjega. Marsikoga, ki vprašam, komaj čaka, da se konča. En model mi je pa dejansko rekel, da si ne zna predstavljat lepšega leta, kot je bil ta. Kako dolgočasno mora to biti! Če si že dosegel najboljše v življenju, potem gre lahko voz samo še navzdol. Sam se odločiš, če se želiš podati na to vožnjo.

Novo leto ne predstavlja novega začetka. Kar si, si in to, kar si, je posledica tvojega razmišljanja, dela in ustvarjanja. Če ti kaj ni všeč, potem to spremeni takoj. Zdaj, dan in še nekaj ur preden se leto dokončno izteče. Nekako si želim le, da bi čim več ljudi naredilo nekaj dobrega za druge, a pod enim pomembnim pogojem. Da ne pričakujejo nič v zameno za svojo dobro delo ali misel. Da se dela dobro zato, ker se lahko in ne zato, da se nekaj dobi nazaj. Vsako naše dejanje pa res ne more biti pogojeno.

Če nimate razloga, da ne bi bili, bodite srečni. Če imate ob sebi lepo punco, ji to tudi povejte. To bi morale biti povsem naravne reči. Kot recimo to, da jemo, ko smo lačni. Če je punca lepa, ji to poveš. Konec, brez debate, ni razmišljanja, to je hrana za tvojo dušo. In njeno, seveda, njena je mnogo bolj pomembna.
Tega ne morem preveč poudarit. Človek mora biti pristen, pristen, pristen! Brez sprenevedanja, brez 17 različnih obrazov, ki se prilagodijo vsaki situaciji. Veš, kdaj si zmagal? Ko te imajo ljudje radi in jim greš na kurac iz istega razloga. Radi te imajo, ker si vedno ti, kakršen v sebi verjameš, da moraš biti, na kurac jim gre pa to, da sami dejansko to ne znajo biti.