Peter Podlunšek je že dolgo najboljši akrobatski pilot v Sloveniji, saj je v zadnjih sedemnajstih letih kar osemkrat osvojil naslov državnega prvaka, zabeležil pa je tudi zmage na mednarodnih tekmah. Nov izziv ga čaka 12. aprila letos v Rovinju, kjer se bo kot prvi Slovenec preizkusil na sloviti tekmi Red Bull Air Race.

piše: Sabina Gosenca

43-letnik iz Murske Sobote je prvo licenco za letenje z jadralnim letalom pridobil pri 16-ih letih, pri 21-ih je opravil še izpit za pilota motornega letala in se 3 leta kasneje (1994) posvetil akrobatskemu letenju. V svojem prvem državnem prvenstvu v akrobatskem letenju je Podlunšek osvojil tretje mesto v najtežji kategoriji. Prav tako je sodeloval v več kot 250-ih letalskih mitingih po Evropi, Kitajski in Libiji. V svojih dvajsetih letih letenja je nabral že več kot 1000 ur letenja – 450 od teh je bilo v sklopu akrobatskega letenja. Od leta 2008 leti v letalu Extra 330SC, ki je na las podobno letalu, s katerim bo letel v Rovinju v razredu Challenger.

Kot je naš najboljši akrobatski pilot povedal v intervjuju za Val 202, bi v svoji prvi sezoni rad stopil na zmagovalne stopničke, a ve, da ne bo lahko. “Vsak pilot, naj bo še tako vrhunski, rabi določen čas za adaptacijo na novo tekmovanje.” Priprave so potekale že od lanske zime, tudi psihične, ne le fizične, v tej sezoni pa ga čaka 5 tekem. V skupini Challenger, v kateri bo Podlunšek nastopil v Rovinju, bo tekmovalo 8 pilotov iz sedmih držav.  Intervjuju lahko prisluhnete na povezavi: http://val202.rtvslo.si/2014/03/peter-podlunsek-akrobatski-pilot-in-podjetnik/

O tem, v čem je čar tega, kar počne, pa Peter Podlunšek pravi: “V letalu si odvisen le od sebe in od tehnike. Letenje ti da popolno svobodo gibanja.”

Več o Red Bull Air Race pa izveste na uradni strani tekmovanja: http://www.redbullairrace.com/en_INT

Sorodne povezave:

http://www.siol.net/avtomoto/zanimivosti/reportaze/2014/02/red_bull_air_race_peter_podlunsek.aspx