V Sloveniji se je v minulih dneh mudila svetovna šahovska prvakinja, ruska velemojstrica svetovnega slovesa, Alexandra Kosteniuk. Odzvala se je povabilu slovenskih šahistk Indire Bajt in Darje Kapš, ki sta v soboto v Ljubljani organizirali posebni šahovski dogodek.

Nekdanja svetovna prvakinja Alexandra Kosteniuk je ena najprepoznavnejših šahistk, ki s svojimi osupljivimi foto seansami šah vpeljuje v svet visoke mode (in velikih denarjev). Priljubljena »Saša« je v Ljubljani odigrala VIP simultanko in bila ves dan na voljo šahovskim navdušencem za avtograme, fotko ali zgolj nasmeh.

Enodnevni mednarodni Ljubljana Chess Festival je imel tudi dobrodelno noto. Gostje turnirja so se lahko udeležili simultanke ali pa so na šahovski dvoboj izzvali svetovno znanega šahista ali šahistko. Istočasno je potekala dobrodelna prodaja umetniških del s šahovsko tematiko. Umetniške stvaritve so delo dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Z zbranimi sredstvi v višini 551,06 evrov bodo kupili šahovske komplete in jih podarili vrtcem in domovom starejših občanov.

Posebnosti turnirja

Festival so zaznamovale številne posebnosti. Recimo oblačilni kodeks, ki je novost na naših prostorih in ki je spomnil na zlata šahovska leta. Zmagovalce turnirja je doletela posebna čast, saj jim je nagrade izročil Dedek Mraz iz ruskega mesta Veliki Ustjug. V Sloveniji se od Dedka Mraza poslovimo že za Silvestrovo. V Rusiji, ki je mrzla dežela, pa Dedek Mraz zapusti deželo šele v marcu. Tako je bila Ljubljana njegova zadnja destinacija v letošnji zimi pred zasluženim počitkom.

Osrednji dogodek je bil vendarle turnir, zagotovo najmočnejši enodnevni spektakel, ki smo ga kdajkoli videli na naših tleh. Ostri boji, kot jih lahko pričara le šah na hiter tempo, so minili predvsem v divjem boju velemojstrske falange. 230 šahistov, od tega več kot 30 velemojstrov in velemojstric se je borilo za denarni sklad v višini 11.000 evrov. Končni vrstni red so nosilci najvišjega naslova zanesljivo obvladali in pobrali prav vseh 15 nagrad za najboljše. Zmaga in glavna nagrada 2.000 evrov je odšla v Rusijo, z velemojstrom Vladimirom Dobrovim, ki je po porazu v drugem kolu nanizal sedem zaporednih zmag. Drugi je bil ratinški favorit Madžar Ferenc Berkes, že tretji pa najboljši domačin Luka Lenič. Najboljša ženska je bila bolgarska velemojstrica Adriana Nikolova.

Častni pokrovitelj festivala je bil Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.