“V užitek mi  je bilo teči pred domačo publiko, saj ni manjkalo spodbude, ki ti da dodatne moči. Še boljši občutek pa daje zmaga na domačem terenu,” je dejala Klara Ljubi, zmagovalka v ženski konkurenci na 15. Novomeškem teku. V teku je užival tudi Vid Zevnik, ki je prvi pritekel na cilj 8 km dolgega teka. 

Atletski klub Krka Novo mesto je v sodelovanju z Agencijo za šport in Mestno občino Novo mesto največjo dolenjsko tekaško enodnevno prireditev pripravil že petnajstič. Bila je to odlična priložnost za druženje vseh generacij, saj so se v tekih pomerili tako predšolski otroci, štarefete osnovnih šol, mladi tekači in tekačice, ter tisti, ki tekmujejo na Delavskih športnih igrah.

Vrhunec je bil seveda tek na 8 km. Vreme je bilo idealno za takšno tekaško prireditev, kar je potrdila tudi udeležba. Zabeležili so tudi več prijav kot lani (letos 608, lani 50 manj), bilo pa je tudi več obiskovalcev kot lani.

V glavni disciplini, teku na 8km je nastopilo 192 tekmovalcev, od tega 139 moških in 53 žensk. Zmagovalca glavnega teka na 8km sta bila Vid Zevnik (25:42,1) in domačinka Klara Ljubi (31:11,8). »V prvi vrsti čestitke in zahvala organizatorjem za lepo organiziran tek. Z res velikim užitkom sem tekmoval, ker imam na Novomeški tek (tu sem nazadnje tekmoval pred 10-imi leti) lepe spomine in je to tekma mojega otroštva. Tek sem si sicer vzel kot trening, ker sem imel na planu ravno tempo tek, pa mi je večje veselje, če tečem takole z ostalimi ljubitelji teka, kot pa če bi sam treniral doma. Vreme je bilo idealno, proga zanimiva in v teku sem res užival«, je dejal Vid. Tudi Klara je bila navdušena, saj je, kot pravi sama, najlepše tekmovati pred domačim občinstvom: »Tekme sem se veselila že lep čas in lahko rečem, da sem zelo zadovoljna. V užitek je bilo teči pred domačo publiko, saj ni manjkalo spodbude, ki ti da dodatne moči. Še boljši občutek pa daje zmaga na domačem terenu. Tudi za organizacijo je bilo dobro poskrbljeno.«

Drugo mesto pri moških je dosegel Sebastjan Puš (27:06,2), tretji pa je bil Matej Uhan (27:33,9). Pri ženskah je drugo mesto zasedla Alenka Radej (31:40,3), tretja pa je bila Maja Peperko (32:37,0).

Na predlog Mednarodnega olimpijskega komiteja so Združeni narodi 6. april razglasili za Mednarodni dan športa za razvoj in mir – International Day for Development and Peace. K temu so se pridružili tudi sodelujoči na 15. Novomeškem teku.

Dodajmo, da je Novomeški tek pomenil uvod v sezono Tekov Dolenjske 2014 za pokal Dolenjskega lista. Naslednji tek za pokal Dolenjskega lista bo v soboto, 12. aprila, ParkTek, ki ga bo na Loki v Novem mestu pripravilo Društvo novomeških študentov.

Celotne rezultate in še obsežnejšo fotoreportažo s 15. Novomeškega teka si lahko ogledate na uradni strani: www.nm-tek.si