S fantom sva se v začetku tega meseca odločila, da greva na sprehod. Vse lepo in prav, dokler ni zavil na desno proti Baru Boter. V glavo mi je najprej šinilo: ”Pa tak sprehod. Do prvega lokala, kot da si kave ne morem skuhat doma!” Nejevoljno sem mu sledila do šanka, kjer se je z natakarico začel pogovarjati o izposoji čolnov in kje si lahko vzame vesla.

piše: Mateja Gašperin

Že kar nekaj časa lahko s pogledom skozi okno opazujem lepoto v nastajanju, mestno čolnarno. Betonsko – lesena konstrukcija od daleč res zgleda kot še nedokončan projekt, celotno podobo pa kazijo tudi bližnje napol propadle stavbe. Glede na to, da gre za čolnarno, pogrešam čolne. Logično. So pa čolnarno za svojo vzeli ribiči, pa tudi mimoidoči. Je namreč krasen prostor za poležavanje na sončku. Čeprav je v neposredni bližini glavne in čez dan zelo prometne ceste, pa ima kljub temu svoj čar. Pohvali se lahko s čudovitim pogledom na sosednji breg, ki ga ob robu obdajajo hišice, iz sredine pa v vsej svoji veličini izstopa Stolnica sv. Nikolaja. Sam razgled pa je najbolj čaroben ob sončnim zahodu, ko se dan prevesi v večer.

Čeprav je čolnarna res trenutno v uporabi vsem drugim samo čolnom ne, pa je Agencija za šport Novo mesto tudi letos občanom in občankam dala v brezplačno uporabo dva lesena rjavo – zelena čolniča. Vesla in čolnič si tako lahko izposodite v Baru Boter. Po stopnicah mimo terase na vzdol in prišli boste na lesen pomol, ki je po moje že precej zdelan in nujno potreben obnove. Na voljo imate tako eno uro brezplačnega uživanja v vožnji po dolenjski lepotici, reki Krki. Družbo pa vam bodo, poleg tiste posebne oz. posebnih oseb (čoln sprejme do 5 oseb), delale še ribice, račke in labodi. Če ste bolj nerodne narave, lahko svoje stvari, kot so denarnice in telefoni, postite v lokalu, kjer vam jih bodo zaposleni prijazno shranili.

Tako sva celo uro preživela na Krki. Sprva je vajeti oz. vesla v roke vzel moj dragi, kasneje pa sva se na pol poti zamenjala. In vožnja je kar naenkrat iz sproščujoče postala adrenalinska in izjemno zabavna. Aja, pa zelo cik – cakasta. Zabavno, pa še nekaj dobrega narediš zase.

Vsekakor se je Agencija za šport NM super odrezala z načinom spodbujanja turizma in športne aktivnosti na Krki. Žal pa se mi zdi, da je ljudem ta ideja precej tuja. Zato sem se tudi odločila da z vami delim ta zapis.

P.s.: Čeprav diham in živim s fotoaparatom, nisem bila dovolj pogumna, da bi na ta, z vodo povezan podvig, vzela svoj DSLR. Morda prihodnjič, za zdaj pa se boste morali zadovoljiti z nekaj utrinki narejenimi s telefonom. No, razen ene…