Drumheller Valley. Po poteh divjega zahoda v osrčje slabe zemlje. Med okamenele velikane in mesto duhov. Kjer prazgodovina oživi.

piše: Mojca Mesojedec

V osrčju kanadskih prerij, v južni Alberti, Drumheller Valley obiskovalcem ponuja edinstveno paleto spektakularne pokrajine. Ceste te odpeljejo v popolnoma drug svet – v svet osupljivih kontrastov med globoko preteklostjo in razburljivo sedanjostjo. Dolga polja nenadoma nadomestijo strmi suhi grebeni, katerih plasti je izoblikovala stoletna erozija časa, vetra in vode. Skoznje pa mirna reka Red Deer nežno naredi svojo pot in odpira nešteto priložnosti za popotnike.

Badlands – slaba zemlja. Zemlja, kjer ne uspeva nič. Gre za tip suhega terena, kjer so bile mehkejše sedimentne skale in glinena zemlja izpostavljene močni eroziji. Gre za teren vulkanskih kamnin, kjer najdemo kanjone, soteske, jarke, hoodooje in druge podobne geološke oblike, ki nam nudijo čudovit barvni zaslon.

Kanadske badlands so dom zahodnih avantur. Unikatna pokrajina, slikovite poti, dinozavri.

Royal Tyrrell Museum

Po krajšem sprehodu v objemu prečudovite slabe zemlje sva upoštevala nasvet Lonely planeta, ki pravi: “No trip to Alberta is complete without visiting one of the preeminent dinosaur museums on the planet.” Royal Tyrrell Museum je tudi edini muzej v Kanadi, ki je namenjen eksluzivno znanosti paleontologije. Poleg ene največjih svetovnih razstav dinozavrov muzej ponuja široko paleto ustvarjalnih, zabavnih in izobraževalnih programov, ki prinašajo prazgodovinsko preteklost nazaj v življenje.

Največji dinozaver na svetu

“There is nowhere quite like the Drumheller Valley!” pravijo. Da bi bilo temu res tako, so v deželi prazgodovinskih zveri postavili še največjega dinozavra na svetu. Anatomsko gledano gre za samico Tiranozavra rexa, ki je sicer štiri in polkrat večja od dejanskega dinozavra, saj je visoka 26 in dolga 46 metrov. Mogočna velikanka je skoraj v celoti izdelana iz jekla in tehta dobrih 66 ton.

Wild west

Muzej naju je naredil lačna. Lačna novih pogledov, novih raziskovanj. Tako sva se odpravila v naravo, proti kanadskemu Grand Canyonu. Pot nama je naenkrat prekrižala reka. Cesta se konča in nato nadaljuje na drugem koncu reke. V vodi naju je že pričakoval majhen ‘trajekt’. Trajekt Bleriot povezuje dva dela Severne dinozavrove poti, ko prečka reko Red Deer. Stvar izgleda bolj kot velik splav, zasnovan pa je bil že leta 1913, da bi zagotovil osnovno prevozno storitev, kot tak pa je deloval tudi kot glavno socialno vozlišče v dolini Drumheller. Zapeljala sva na brezplačni trajekt, ki sprejme okrog 10 srednje velikih avtomobilov, in se podala na 105 metrov dolgo plovbo do drugega brega.

Ne le danes, tudi nekoč so konji igrali pomembno vlogo v zahodni kulturi. In tako sta tudi dva izmed najlepših kanjonov povezana s temi elegantnimi živalmi. Najbolj priljubljen je Horseshoe kanjon, ki je ime dobil po svoji podkvasti obliki. Prečudovit pogled na raznobarvne plasti, ki očem govorijo svojo stoletno, tisočletno, milijonletno zgodbo o nastanku. Od tu naju je ravna cesta odpeljala naprej …

… Tja, kjer se srečajo svetlo rumena polja oljne repice in velikanske oljne črpalke. Tja, kjer badlands zaživijo v vsem svojem sijaju. Tja, kjer se nahaja kanadski Grand Canyon. Horsethief kanjon. Ta je poimenovan po ameriških tatovih konj iz starega zahoda, ki so ga uporabljali za skrivališče in skrivno pot do kupcev v kanadski Alberti. Kanjon mnogih poti, po katerih se zlahka izgubiš …

Okameneli velikani

Dolina Drumheller obiskovalcem ponuja mnogo in še več. Prava paša za oči pa so nenavadno oblikovane skale, imenovane hoodooji, ki nastanejo z erozijo. Da se hoodoo, ki se navadno dviga od 5 do 7 metrov visoko, oblikuje, je potrebnih na milijone let. Gre za peščeni steber, ki počiva na debelem dnu skrilavca in je na vrhu pokrit z velikim ploščatim kamnom. Te trde skalne kapice pred erozijo ščitijo mehek peščeni steber pod sabo, zato je geološka zgradba hoodoojev v obliki gobe. So zelo krhki in se lahko zlahka sesujejo, če se njihov temelj omaje (z drugimi besedami, plezanje strogo prepovedano).

Ime ‘Hoodoo’ sicer prihaja iz besede ‘vudu’, ki smo jih tem geološkim formacijam dali Evropejci. Indijanci pa so verjeli, da so hoodooji okameneli velikani, ki so ponoči oživeli in bruhali kamenje v vsiljivce.

Ghost town

Postanek, ki ga po prerijskem raziskovanju ne gre zamuditi, pa je malo mestece Wayne. Del filma Shanghai Noon z Jackiejem Chanom so tu posneli in na stotine Harley Davidson navdušencev se tu sestane vsako poletje na Wayne reliju. Mestni Last Chance Saloon je ena zadnjih kavbojskih relikvij v Alberti. Vonj tobaka v zraku, strelne luknje v stenah, in če naročiš steak, si ga sam spečeš na enem od žarov na terasi. You really can’t get more Albertan than that!

Da prides do mesta duhov (ime, ki se je Wayna prijelo zaradi naglega upadanja števila prebivalstva – trenutno številka znaša le 27), moraš prečkati 11 enosmernih mostov. Ti so mestece vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, saj tu najdemo največ mostov na najkrajši razdalji.

Badlands v Alberti so edinstvena popotniška in turistična destinacija v kanadskem divjem zahodu. To je kraj, kjer pozabiš zajeti sapo. Kraj, ki te posrka vase in na tebi pusti pečat. V njegovo paleto barv sva se ujela tudi midva.