Minuli teden je Kanada dihala in živela v duhu kavbojev. »The Greatest Outdoor Show On Earth,« mu pravijo. Calgary Stampede.

piše: Mojca Mesojedec

V začetku julija se v Alberti odvije spektakularno praznovanje zahodne tradicije in vrednot. Svetu se predstavi največji zunanji šov na planetu, ki v provinco vsako leto privabi več kot milijon obiskovalcev iz različnih držav in kontinentov.

Rojstvo rodea

Znameniti Stampede se je leta 1912 rodil iz ideje Guya Weadicka, ki je bil znan poklicni kavboj in zabavljač na potujočih šovih divjega zahoda, ki so bili v začetku 20. stoletja popularni po celem svetu. Bil je mož s sanjami o proslavitvi romantike in avtentične kulture starega zahoda.

Calgary Stampede je zrastel v enega največjih in najbogatejših rodeov na svetu, v enega največjih festivalov v Kanadi in, kot verjetno ni potrebno posebej poudarjati, v izjemno turistično atrakcijo za samo mesto Calgary. Rodeo dopolnjujejo čudovita parada, koncerti, nastopi, agrikulturna tekmovanja, (chuckwagon) dirke z vozovi in razstave prvih narodov, Indijancev.

Dress code

V času Stampeda se podoba mesta spremeni. Vsak košček ‘navadnega’ zamenja western. Poslovne stavbe in izložbe trgovin so v barvah in temah kavbojskega življenja. Službene obleke romajo na počitnice, zamenjajo jih jeans, kavbojski klobuki in škornji. Po ulicah, ki dišijo po palačinkah in kjer barbecue že pripeka, ne hodijo več poslovneži ampak ‘cowboys’ in ‘cowgirls’.

Yee haw!

S pregrešno drago karto sem se najprej sprehodila po sejemskem delu Stampeda. Hot dogi, perutničke, hamburgerji, mmmmm! Limonada, krofki, kokice. Danes zagotovo ne bomo lačni. Štanti in trgovine z western opremo. Čas za nov klobuk! Morda tudi torbico in škornje? Šibam na svoje mesto na najvišji tribuni. Po prehojenih cca. 500 stopnicah imam čas, da pojem kos pice, odprem čips, spijem požirek piva.

Naj se šov začne! Znameniti Calgary Stampede se tudi uradno odpre s predstavo kanadske kraljeve gorske policije (Royal Canadian Mounted Police) v svojih značilnih rdečih uniformah in z velikim okroglim rjavim klobukom. Nato se arena zapraši … pridirjajo rodeo princese in v divjem galopu odjahajo svojo koreografijo. Sledi znamenita kanadska himna ‘O Canada‘ in množični aplavz pozdravi neustrašne kavboje in kavbojke, ki nam bodo danes pokazali, kaj se pravi jahati.

Sedaj pa zares. Najprej rodeo jahanje osedlanih konjev (saddle bronc), nato konjev brez sedla (bareback riding). Divje kavbojke dirjajo okoli sodov (barrel racing), kavboji imajo rokoborbo z mladimi bikci (steer wrestling). Ob norčijah dežurnega zabavljača, pa so na mivki v nizkem štartu že rodeo klovni, t.i. bullfighterji. Vročica je na vrhuncu, glas povezovalca se dviguje, klovni skačejo po areni … ko se vrata končno odpro … Razjarjeni bik skače in brca, na njegovem hrbtu pa neusmiljeno premetava hrabrega kavboja … 8 sekund … neverjetno dolgih 8 sekund … In ja! Uspelo se mu je uvrstiti v finale, kjer se bo potegoval za dih jemajočo nagrado – 100 000 kanadskih dolarjev. Enak znesek čaka tudi zmagovalce vseh prej naštetih disciplin.

Ker slike povedo več kot besede, ne pozabite zarolati še malo nižje. 🙂 

P.s.: Svoja doživetja z rodea vseh rodeov bom podkrepila z nekaj fotografijami s Ponoka Stampeda, še enega odličnega rodea, ki sem ga obiskala na kanadski dan državnosti, 1. julija.