Obarvano jesensko listje in toplo vreme kličeta na plano. Nahrbtnik, pohodniški čevlji, šotor, popotniške brošure. In via Rocky Mountains.

piše: Mojca Mesojedec

Po enomesečnih počitnicah v Sloveniji in na Češkem sva se vrnila v Kanado. Imeli smo prelepo jesen, ki pa ni trajala dolgo. Pretekli vikend nas je že ‘razveselil’ snežni metež. Namesto grabljenja listja zdaj odmetavamo sneg. In to že v začetku novembra! Najhujše pa je verjetno dejstvo, da bo belo okrog nas vse do aprila naslednje leto … “Welcome to Alberta,” sem dobila v odgovor na moje nerganje čez polletno zimo.

Rocky Mountains

Pred snegom pa sva uspela nekaj lepih jesenskih dni preživeti v hribih, v kanadskih Rockies. Skalno gorovje, eden najdaljših gorskih pasov na našem planetu, ki se razteza od Aljaske, prek Kanade in Združenih držav Amerike, pa vse do Nove Mehike. Od najinega doma v Red Deeru sva se odpeljala mimo Calgaryja, največjega mesta v Alberti, ki šteje prek milijon prebivalcev, in njegovega olimpijskega parka iz leta 1988. Transkanadska avtocesta, ki poteka prek vseh desetih provinc, od Pacifika do Atlantika, naju je najprej pripeljala do vznožja gorovja, v Kananaskis Country. Table z opozorili in zavarovani zabojniki za smeti na vsakem koraku so naju prepričale, da nama sprej proti medvedom in zvončki, ki sva jih pripela na nahrbtnike, lahko še kako prav pridejo.

Najprej sva se odločila za krajši pohod na Lake Barrier. Veselo sva se odpravila v hrib in po dobri uri oči spočila ob pogledu na turkizno jezero pod nama, po obratu za 180 stopinj pa na Calgary v daljavi. Lumir je ob tem še veselo kramljal v svojem materinem jeziku, saj sva srečala dva kanadska Čeha, ki sta na to stran luže imigrirala pred več kot dvema desetletjema.

Sledil je vzpon na Grassi Lakes. Po krajšem sprehodu skozi gozd nama je pogled na vrhu vzel dih. Dva majhna, smaragdno-turkizno obarvana jezerca – poimenovana po italijanskem rudarju Lawrence Grassiju – se v objemu skal, po katerih se vsakodnevno kot mravlje plazijo plezalci, bleščita v soncu.

Na območju medveda in pume

Pred vrnitvijo nazaj med konjičke nama je preostal še en dan. Tokrat sva kampirala na obrobju nacionalnega parka Banf. Canmore je prisrčno gorsko mestece z 12 000 prebivalci, ki konkurira avstralskim Blue Mountains s svojimi Tremi sestrami. Trije vrhovi so znani tudi kot Big Sister, ki je simbol za vero, Middle Sister, ki predstalja ljubezen, Little Sister pa se proti nebu vzpenja v duhu upanja. Ob pogledu nanje sem, tako kot tudi v deželi down under, mislila na moji dve sestrici.

Na najinih dosedanjih pohodih so bile poti precej obljudene, zato sva si za naslednji podvig izbrala bolj lokalno poznano pohodniško pot, do katere sva se morala podati nekoliko globlje v divjino gorovja. Po polurni makedamski vožnji in srečanju z nekaj jeleni sva s prstom na zemljevidu prispela do vznožja vzpona. Parkirala sva ob jezeru in se tokrat prvič resnično zavedla divjine okrog naju. Nikjer nobenega avtomobila, tišina, zvoki narave. Le čakanje, kdaj bo kakšen medved pribrundal iz grmovja. 😮

Hec gor ali dol, na začetku poti znova tabla: “Vstopate na območje medveda in pume.” Ker sem se v tem trenutku počutila, kot da bi me nekdo grabil za vrat, stvari nisem prepuščala naključju. Zgrabila sem zvončke in sredi ceste zaplesala ‘antimedvedji’ ples, ob skakanju divje mahala z rokami in glasno ‘pela’. Ob pogledu na črne oblake, ki so se nama hitro približevali, pa sem totalno stisnila rep med noge in bila PROTI pohodu in ZA vrnitev do avta. Po nekajminutnem pričkanju sta se pripeljala dva avtomobila, iz katerega je skočilo šest nasmejanih pohodnikov. Ok, to je že boljše. Gremo na West Wind Pass. S sprejem v enem in nožem v drugem žepu ter z zvončki na torbi.

Pohod skozi iglasti gozd je bil izredno lep. Pot je bila precej strma, na vsake toliko pa nama je postregla z naravnimi razglednimi terasami, od koder sva občudovala pogled na turkizno modro jezero in okoliške vrhove … ter črne oblake, ki so bili v tem trenutku že nad nama in počasi začeli puščati. Bolj sva se približevala vrhu, bolj je pršelo in bolj je pihalo (morda ime West Wind z razlogom?). Ker pa pa je bila pot res čudovita in razgledi spektakularni, sva trmasto vztrajala naprej, firbčna, kaj naju čaka na vrhu. Kmalu je zmanjkalo dreves, s tem pa tudi zavetja. Premočena do kože in precej premražena sva prilezla do vrha, kjer so naju pričakali megla, grmenje in bliskanje. Uro in četrt sva rabila do gor, čimprej dol! Tekla sva vso pot, neurje se je krepilo, skale so bile že precej spolzke, vmes srečava skupino treh ljudi, ki pogrešajo enega člana (naletel na kakšne ostre kremplje? :o), pritečeva do avta … sonce. Ja hudiča … Med najinim preoblačenjem v dolino pritečejo še pohodniki iz ostalih dveh avtov, izgubljenec se je nekako našel.

Zadovoljna in prijetno utrujena se odpeljeva. West Wind Pass, prehod med dvema vrhovoma. Sem se bova zagotovo vrnila. Vendar ne letos, zima se bliža. Čas je, da se vrneva v Red Deer. Naše zveri naju že pričakujejo. Šest psov, šest mačk in 80 konjev.