Brez plesalk, ki popestrijo minute odmora, na košarkarskih tekmah ne gre.V Klaipedi so na parketu rasturale brhke litovske mladenke, članice skupine LEADER DANCE. S svojim stasom in plesno akrobatskimi vložki bodo navduševale tudi v drugem delu tekmovanja.

Zasedba deklet, študentk Univerze v Klaipedi (z izjemo ene, ki bo vsak čas dopolnila 18 let), ima že mnoge izkušnje z nastopov na največjih košarkarskih dogodkih po svetu, med drugim so dekleta nastopala tudi na Evropskem prvenstvu leta 2007 v Španiji in leta 2009 na Poljskem ter na All Star tekmi v Turčij leta 2010. S koncem predtekmovanja se njihovi nastopi na letošnjem EP še ne končujejo, saj bodo Leader Dancers nastopale tudi v Vilni, kamor se naša ekipa (Kosarka.si, Triumfator.si) seli v torek zjutraj oz. dopoldne. 

Trenirajo vsaj 5 x tedensko po 2-3 ure, če ne še več
Kot je zapisano v predstavitveni brošuri, so dekleta v tem poslu profesionalke. Težko verjeti, glede na to, da so študentke… A podatek, da trenirajo 5x ali 6x tedensko po 2-3 ure, letošnje poletje, ko so se pripravljala na EP, pa so trenirala tudi dvakrat dnevno, je vsekakor nekaj, kar jih uvršča vsaj med “pol profesionalke”. Natreniranih imajo približno 50 različnih koreografij, nastopajo v raznih tv oddajah, zabavnih prireditvah in košarkarskih tekmah. Njihov  vzpon se je začel leta 2002, ko so postala uradna plesna skupina Žalgirisa.

Pogovarjala sem se z dvema od plesalk, ki tekoče govorita angleško – Aušra v skupini pleše 6 let, Greta, ki sicer študira na Škotskem in se nastopom z zasedbo Leader Dancers pridruži na največjih športnih prireditvah, pa je v skupini 5 let.

Povezane med seboj – kot ena velika družina
“Ena najtežjih stvari v skupini je ohranjanje psiho fizične kondicije, biti moraš res ves čas v formi, pa tudi psihološko dobro pripravljen,” izpostavlja Aušra in dodaja, da skupino sestavljajo zelo različna dekleta – tako če jih ocenjujemo po videzu, kot tudi karakterno. “To je zanimivo tako za publiko, kot za nas same,” pravi. Greta dodaja, da je trdna psihološka osebnost toliko bolj pomembna zato, ker so pač dekleta veliko časa skupaj in lahko včasih pride tudi do kakšnega ljubosumja ali prezasičenosti. “Toda znamo dihati kot eno, vemo, zakaj smo skupaj, zakaj treniramo. Počutimo se kot sestre.”

Golico jim je svetoval Marko iz skupine Dunking Devils
“Čudoviti navijači ste Slovenci, imate tudi dobre košarkarje,”
sta dekleti zatrdili v en glas. Ko sem ju vprašala, kako izbirajo glasbo za koreografije, konkretno Golico, pa sta mi ponosno dejali, da je bil Marko Knafelc iz Dunking Devilsov tisti, ki jim je dejal, da občinstvo ponori, ko zasliši te zvoke. In res je tako. Ko je bil v areni v Klaipedi čas za minuto odmora in se je zaslišal zvok harmonike, je bila publika na nogah, slovenske zastave pa so ponosno vihrale kamorkoli si se ozrl. 

Plesne sanje: London, zatem Slovenija
Potem ko so Leader Dancers lani nastopile na All Staru v Turčiji, leto pred tem pa na EP na Poljskem, si želijo narediti korak naprej tudi po končanem letošnjem evropskem prvenstvu. Rade bi nastopile na olimpijskem košarkarskem turnirju v Londonu prihodnje leto, veselilo pa bi jih tudi, če bi dobile priložnost na EP, ki ga bo 2013 gostila Slovenija.

Sorodne povezave: http://foto.kosarka.si/EP-2011-Lep-a-stran-ko-arke-02-09-2011