Včerajšnji prosti dan je našim košarkarjem po vseh trdih treningih in treh zaporednih porazih na tem EP očitno prav prišel. Danes je padla Finska, z zmago s 67:60 si je Slovenija izborila četrtfinale.
»Vedeli smo, da bo tekma težka, v finski reprezentanci imajo odlične igralce, vsi so dobri strelci. Toda držali smo se načel, ki jih je postavil trener: da smo agresivni že od začetka tekme. Vrgli smo jih iz ritma njihovih napadov, nismo popuščali v obrambi in na koncu zasluženo zmagali,« je zadovoljno dejal Goran Dragić, ki je v statistiko poleg sedmih točk vpisal še štiri skoke in štiri asistence.

Vrnila se je dobra volja
Da je z zmago proti Finski in uvrstitvijo v četrtfinale res padlo breme z ramen naših košarkarjev, pa priča tudi izjava, ki jo je 25-letni Ljubljančan dal enemu od srbskih novinarjev. Na vprašanje, ali že kaj razmišlja o polfinalu ali raje bolj o kvalifikacijah za olimpijske igre, pa je Gogi z nasmehom na obrazu dejal: »Razmišljam o finalu!«

Proti Špancem neobremenjeno
Gogi se zaveda, da bo četrtfinalni obračun proti Špancem povsem druga zgodba. Na pripravljalnih tekmah so se z njimi že srečali. »Španci so v vlogi favorita, tako Srbe kot Francoze so v tem drugem delu z lahkoto zmagali. Ampak mi bomo iskali svojo priložnost, šli bomo v tekmo neobremenjeni, nimamo kaj izgubiti. Poskušali jim bomo vsiliti naš ritem igre in na koncu upam, da bodo oni poraženi.«

Kapetan v takšnem krču za reprezentanco še ni igral
»Mislim, da se je od zadnjih tekem spremenilo to, da smo se sprostili in borili po najboljših močeh. Obramba je zmagala tekmo, ne napad. Napad je bil malo boljši, a še vedno daleč od tega, kar bi lahko bilo,« je po zmagi nad Finci priznal kapetan slovenske reprezentance Jaka Lakovič. 33-letni Ljubljančan je na današnji tekmi dosegel 11 točk, v statistiko pa vpisal še 4 skoke in 3 asistence. Upa, da bodo proti Špancem v četrtfinalu zaigrali še bolj sproščeno.

Borba, ki morda prinese presenečenje?
»Vemo, nismo favoriti, vsi stavijo velike denarje na Španijo, ampak gremo se borit 40 minut. Pa da vidimo. So boljši? So. Morajo zmagat? Morajo. A lahko mi kaj naredimo, da tekmujemo z njimi, da se jim postavimo po robu? Ja, lahko. Mislim, da samo s takim ciljem in razmišljanjem moramo iti v četrtfinalno tekmo,« še pove Lakovič.

Četrtfinalni obračun s Španci bo Slovenija igrala v sredo, 14. septembra ob 18. uri (po slovenskem času ob 17.00).

Sponzor javljanj iz LItve: PANTER GYM & BAR, Novo mesto