»Ne spomnim se, da bi katerakoli novinarska konferenca predsednika vlade RS pritegnila pozornost tolikšnega števila novinarjev kot vas je danes tukaj,« je napol v šali napol zares dejal direktor Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje Darijan Košir na petkovem srečanju s tujimi (in slovenskimi) novinarji sredi Vilne. Zatem jim je, skupaj z Rašom Nesterovićem, predstavil projekt EuroBasket 2013, ki ga bo gostila Slovenija.

Tako Slovenija kot Litva letos praznujeta dvajsetletnico neodvisnosti, Košir pa je prepričan, da se lahko Slovenija kot gostiteljica evropskega prvenstva leta 2013 še bolj izkaže kot Litva. »Smo idealna država, da gostimo tak dogodek,« je dejal novinarjem ter izpostavil tudi dejstvo, da smo edina država, ki ima v imenu besedo »Love« (Ljubezen). »Edino, kar nas v zvezi z EP v Sloveniji rahlo skrbi, so roki za izgradnjo teh treh dvoran, ki so še potrebne. Sicer rezervni scenariji obstajajo, ampak mislim, da smo z zadnjim sklepom vlade, kjer smo še 6 milijonov evrov namenili za izgradnjo teh dvoran, spodbudili zadevo, da bo šla hitreje naprej,« je med drugim dejal prvi mož Urada vlade RS za komuniciranje.

Gradnja dvorane v NM se mu ne zdi sporna

»Po moji oceni bi rekel, da je najmanj težav v Novem mestu, zato, ker si bo Novo mesto prizadevalo zgraditi dvorano na vsak način, ker jo potrebujejo zaradi svojega kluba. Tudi zaradi narave koprskega župana lahko predvidevamo, da v Kopru ne bo nobenih težav. Jeseniško dvorano je treba samo obnovit, tako da tu ne bi smelo biti posebnih težav. Tisto, kar nas torej ta hip morda najbolj skrbi, je Ptuj,« je dejal Košir. Rezervni načrt, ki je vsem znan, je dvorana Tivoli.

Tribune na EP v Sloveniji bodo bolj polne kot v Litvi

Litovci so priznali, da so nekatere njihove tekme manj obiskane, kot so pričakovali. Nad tem so precej začudeni, saj so predvsem iz sosednjih držav pričakovali več obiska, kot so ga dejansko deležni. Košir je prepričan, da bo pri nas drugače. »Slovenija ima eno veliko prednost, ki se ji reče geografska lega. Pri nas je nekaj držav, ki so košarkarske velesile, zelo blizu. Gre za oddaljenost par sto kilometrov. Predvidevamo zelo velik obisk iz vseh petih držav bivše Jugoslavije, ki se bodo predvidoma uvrstile na EP, zlasti iz Hrvaške, Bosne in Srbije. Pričakujemo tudi veliko ljudi iz Italije in Nemčije. Seveda bo kakšna tekma tudi manj obiskana, a na drugi strani so tu slovenski navijači, ki veljajo za velike entuzijaste in radi hodijo na tekme. Tako da mislim, da bo ta problem bistveno lažje rešljiv za Slovenijo in bodo tekme bistveno bolj obiskane.«

Dodajmo, da bo promocija Slovenije kot gostiteljice prihodnjega EP, do zaključka prvenstva v Litvi še večja. Jutri se obeta koncert Zorana Predina, še več aktivnosti, povezanih s promocijo EuroBasketa 2013 pa bo prav na zadnji tekmovalni dan v Kaunasu.

Sponzor javljanj iz Litve = PANTER GYM & BAR Novo mesto