Več kot deset tisoč glava množica navijačev v tradicionalno zeleno – rumeni odpravi je že na začetku tekme med Litvo in Srbijo povzročila kurjo polt marsikomu v Siemens Areni, ko je glasno prepevala domačo himno. Svoje so k vzdušju dodale še plesalke med minutami odmora, za evforijo pa so seveda najbolj zaslužnI litovski košarkarji, ki so z rezultatom 100:90 slavili zmago proti izbrancem Dušana Ivkovića. Posebno doživetje so take tekme tudi za prostovoljce.

25-letni Tomas iz Vilne je eden od domačih prostovoljcev, ki z zanimanjem spremlja košarko, a je prvič del takšnega velikega dogodka. »To je noro! Pričakovali smo dobro vzdušje, ker je košarka pri nas res popularna. Čudovito vzdušje, res, pa še rezultat v našo korist,« je navdušeno dejal nekaj minut pred koncem tekme, ko je bilo že jasno, da bodo Litovci slavili novo zmago. Zadovoljen, da je prostovoljec na tem EP, Tomas tudi pove, da je že obiskal našo državo. »Ko sem v okviru Erasmus izmenjave študiral na Češkem, sem obiskal Ljubljano. To je bilo pred dvema letoma, tja pa sem se odpravil s prijateljem iz Slovenije,” je pojasnil in dodal, da naši izbrani vrsti privošči čim več zmag. 

Slovenec Žiga pa odslej na tekmah s čepki za ušesa
Ljubljančan Žiga Oset je edini slovenski prostovoljec na EP v Litvi. Tudi zanj je delo v dvorani, ki sprejme 11.000 gledalcev, nekaj posebnega. V primerjavi s Klaipedo, kjer je Žiga kot prostovoljec pomagal prejšnje dni, je dvorana v Vilni 2x večja. »V Klaipedi so bili navijači v polovičnem številu, tam so bili tudi litvanski gledalci, ki so gledali tekme bolj »upokojensko«. Tole tukaj pa je takšno vzdušje, da grem jutri po čepke za ušesa,« je sredi tekme Litva – Srbija pojasnil študent komunikologije. »Danes je bila tu norišnica, ogromno dela, sploh, ker je prvi dan. Pričakujem, da se bo v četrtek, ko bo igrala skupina z našo reprezentanco, vse skupaj malo umirilo. Pa tudi lažje nam bo, ker se bomo že malce bolje znašli v tej veliki dvorani.«

Sponzor javljanj iz EP: PANTER GYM & BAR iz Novega mesta