Nedelja. Sončna v vseh pogledih. Še od sinoči, ko je slovenska izbrana vrsta premagala trdoživo Gruzijo in se s tretjo zmago na tem EP že uvrstila v drugi del tekmovanja. Danes pa sploh. Modrina neba, občutek svobode, živahne ulice v središču Palange. Litva z drugega zornega kota. Všeč mi je.

Če se za kratek hip še vrnem na tekmo Slovenije in Gruzije – malo za šalo, malo za res. Očitno je moj poskus dekoncentracije enega od igralcev, Vladimerja Boise, starega znanca slovenskih košarkarskih parketov, uspel. Dan pred tekmo sva se malo pogovarjala in fotografirala pred hotelom Amberton v Klaipedi, nato na dan tekme posnela še video intervju (skupaj s sodelavci Šport TV) po treningu gruzijske reprezentance. Zvečer pa navdušenje na tribunah s slovenskimi navijači in na/ob parketu.

Zasluženo zmagoslavje = priložnost za zabavo ob pivu
Naši košarkarji so popravili vtis s prvih dveh tekem, v drugem polčasu so suvereno nadzorovali potek igre in Sloveniji priigrali še tretjo zaporedno zmago na 37. Evropskem prvenstvu. Jaka Lakovič – 22 točk, Sašo Ožbolt – 21 točk, Zoran Dragić – 15 točk…. In tako naprej… Zadovoljstva ni skrival niti šjor Božo, na novinarski konferenci je poskrbel za smeh med novinarji, slavje pa se je iz dvorane nato preselilo na ulico v središču Klaipede, natančneje na Theater Square, kjer je Zoran Predin zabaval slovenske navijače, ki se seveda niso mogli upreti pivu, da o tem, kako je nekaterim nasmeh na obraz privabila simpatična natakarica z zelo globokim dekoltejem, ne govorim. Ali jo je opazila tudi četverica z Dolenjske – župan, direktor občinske uprave, direktor Zavoda za turizem in podpredsednik KK Krka, ne vem, so bili pa opaženi na prizorišču, kakor tudi predsednik KZS.

Foto utrinke s slovenskega navijaškega večera si lahko ogledate na povezavi:
http://kosarka.si/foto-slovenski-navijaci-plesali-in-rajala-na-glavnem-trgu-klaipede-igral-je-zoran-predin/

Novo jutro, nov dan
Zbudila sem se sredi dopoldneva, na hitro preletela elektronsko pošto, se okrepčala z zajtrkom (vsako jutro imamo na izbiro kavo, sok, sadje, kruh, marmelado, maslo, jajčno omleto, sir in več vrst salame, hrenovke, palačinke z mesom), napisala še en članek za Kosarka.si, dodala še dva na Triumfator.si in si rekla: »Dovolj je! Čas je za relaksacijo!« In sem šla.

Tour de Palanga
Ulice urejene, avtomobilov ne preveč. Ljudi na glavni ulici, ki vodi do slovite peščene plaže, ki se razprostira na več kilometrih, pa precej več. Navdušena nad malenkostmi: cvetje v parku, klopice, stojnice z raznimi spominki, lepo urejene terase kafičev in restavracij, urejena pešpot in kolesarska steza, vodni park, otroški lunapark, pa še kaj bi se našlo. Navdušita me tudi mož z opico ter gospod in gospa s papagajem in kačo v kletki. Možakarju, ki na flavti igra prijetne melodije, pustim nekaj drobiža, z mislijo: »Dobro se vrača z dobrim!« Prispem do glavnega prizorišča v Palangi – peščene plaže. Uau, danes je precej bolj živahno kot pred dvema dnevoma, ko sva se s kolegom sprehajala kakšen kilometer stran, v poznih popoldanskih urah. Ljudje vseh generacij, turisti in Litvanci, družine z otroci, ki se igrajo v morju… Prijetno toplo, rahel vetrič. Kakšnih 22 stopinj bi rekla, da je danes v Palangi. Na soncu seveda še nekoliko topleje. Ob vrnitvi v hotel Tauras, kjer bivamo te dni, kupim še nekaj spominkov, v nabiralnik odvržem razglednice, ki bodo romale proti Sloveniji.

Zvečer znova v dvorano
Ob 20. uri po slovenskem času, ob 21-ih po litvanskem, je čas za novo tekmo. Slovenija – Belgija. Čeprav Belgijci nimajo več možnosti za napredovanje v drugi krog, pa Sašo Ožbolt, izpostavlja, da bodo šli v tekmo brez podcenjevanja. »Zdaj bo lažje, ker vemo, da v drugi krog zagotovo nesemo dve točki. A Belgijo, ki je verjetno najslabša na tem prvenstvu po doslej prikazanem, bomo prav tako vzeli resno. Ne smemo je podcenjevat. Zadnji dan potem še izredno trdoživ nasprotnik Rusija, upam, da nam uspe premagati tudi njih.«

Sponzor javljanj iz Litve: PANTER GYM & BAR, Novo mesto