Ko sem se sredi popoldneva s sodelavci pripeljala do obrobja Vilne, nisem bila prav nič dobre volje. Deževno in turobno vreme, neprespanost in utrujenost, prometna gneča in neznosna želja po tem, da čim prej najdemo hotel, da se lahko stuširam in malo spočijem. A ko se je nekaj ur zatem nebo razjasnilo in ko sem odkrila kotičke, ki so pritegnili mojo pozornost z malenkostmi, takrat je tudi hotelska sobica postala prijetnejša.

V torek okoli 15. ure je v Vilni, prestolnici Litve, ki ima dobrih 560.000 prebivalcev (z okolico pa več kot 850.000), deževalo, ljudje so po ulicah hodili že skorajda v plaščih. Nekaj ur zatem je središče mesta obsijalo sonce, na ulicah je bilo opaziti več ljudi. Medtem ko sta kolega Drago in Rado odšla pogledat na večerni trening slovenske izbrane vrste, sem si jaz privoščila sprehod po ulicah v neposredni bližini našega hotela Alexa.

Reklamni panoji so bili pravzaprav edini dokaz, da se v litovski prestolnici, ki je leta 2009 prejela naziv Evropska prestolnica kulture, odvija največji košarkarski dogodek tega leta. A moje misli tokrat za nekaj minut niso bile pri košarki. Prav potrebovala sem nekaj minut čisto zase, da odklopim misli in se navadim na novo okolje, v katerem bom preživela ta teden. Za še večje navdušenje pa je poskrbelo večerno sonce, ki je pokukalo izza oblakov. Več utrinkov si poglejte na fotografijah.

Spala sem celih 8 ur! Uau! Odkar sem zapustila Slovenijo in se podala košarkarski vročici naproti, je bilo povprečje 4-5 ur na noč, kar je zame absolutno premalo. Prosto dopoldne je zelo prav prišlo tudi za novinarske prispevke, ki niso povezani z dogajanjem v Litvi. Saj vidite, koliko člankov je na Triumfator.si objavljenih, pa nimajo nobene zveze s košarko. 🙂 Se bom trudila še naprej, čeprav bo zdaj tempo še hujši, ker se pač obetajo še bolj zanimive tekme.

V hotelski sobici zdajle, ko tole pišem, nisem več sama. Iz Slovenije se mi je pridružil novinar MMC portala Tilen, vsak čas se bomo s taksijem odpravili proti 10 km oddaljeni in leta 2004 zgrajeni Siemens Areni, ki sprejme okoli 11.000 obiskovalcev. Tam se bo danes s tekmami Nemčija – Španija, Francija – Turčija in Litva – Srbija nadaljevalo 37. Evropsko prvenstvo.

Drugi del bo slovenska reprezentanca začela s tekmo proti Grčiji – v četrtek ob 21. uri po lokalnem času (ob 20.uri po slovenskem).


Še nekaj zanimivosti o Vilni:

Glavno mesto Litve je od vzhodne sosede Belorusije oddaljeno približno trideset kilometrov, od Kaunasa, kjer bodo potekali sklepni boji pod obroči na letošnjem evropskem prvenstvu, 105 km, od Ljubljane pa približno 1500 kilometrov. Mesto je nastalo je na sotočju rek Neris in Vilne, ki tu konča svojo pot.

V preteklosti je bila Vilna središče beloruskih umetnikov, pa tudi prebivališče precej velike skupine Italijanov, pretežno gradbenikov in arhitektov, ki so zaslužni za številne baročne zgradbe. Vilna je najsevernejše mesto z značilnostmi južno in zahodnoevropske baročne arhitekture. Da je njena zgodovina res bogata, dokazuje tudi velik labirint uličic starega mestnega jedra, ki je s prek 1200 stavbami eno od največjih med evropskimi mesti. Večina ogleda vrednih znamenitosti je zgoščena ob sotočju obeh mestnih rek, najlepši pogled na mesto pa nudi televizijski stolp, ki je s 326, 5 metri višine celo višji od Eifflovega stolpa, je pa res, da kar 136 metrov odvzame antena.

Sponzor javljanj iz Litve = PANTER GYM& BAR, Novo mesto