»Litovska in slovenska košarkarska zveza odlično sodelujeta. Glede na to, da je Litva organizator eno prvenstvo pred nami, je to za nas še toliko več vredno. Zato smo to prvenstvo z njihovo pomočjo izkoristili za preverjanje načina organizacije, kako se stvari odvijajo na licu mesta,« je na druženju z novinarji in predstavniki lokalnih organizacijskih odborov mest, soprirediteljev EP 2013, izpostavil predsednik KZS Roman Volčič.

»Res nam gredo na roke, dostop imamo do vsega, posredujejo nam informacije, ki jih potrebujemo. Mislim, da je to najboljša šola, katerokoli tekmovanje, ki ga doma organiziraš, ne more nadoknadit evropskega prvenstva.« Volčič je prepričan, da bo to dobra osnova za delo slovenskih organizatorjev in za KZS. »Na licu mesta bomo tako lahko spoznali tudi potencialne pomanjkljivosti in pasti, ki lahko čakajo nas. Da se bomo naučili na tujih napakah in bomo čim manj lastnih ponovili v Sloveniji.«

Vpogled v vse vidike organizacije prvenstva

Generalna sekretarka EP 2013 Alenka Škreblin je pojasnila, da so bili predstavniki lokalnih organizacijskih odborov včeraj v Panevežysu, mestu, kjer tekme igra domača litovska reprezentanca. »Tam smo začutili utrip, kako mesto živi z dejstvom, da gostijo tekme domače izbrane vrste. Imamo resnično veliko pomoč pri lokalnih organizatorjih, pri federaciji Litve in tudi pri mestnih lokalnih organizacijskih odborih. Vse detajle zakulisja so nam pokazali in so nam pripravljeni pojasnit, če nas karkoli zanima. Zelo cenimo, da si vzamejo čas za nas.« V veliko pomoč jim je tudi FIBA Europe oziroma njihovi predstavniki, pomagajo pa tudi številni prostovoljci, ki posredujejo svoje izkušnje, ter slovenski novinarji. »Upam, da bomo našli skupni jezik tudi za naše prvenstvo,« še dodaja.

Več o tem, kaj se bo v prihodnje še dogajalo v Litvi z vidika promocije Slovenije kot gostiteljice naslednjega Evropskega prvenstva leta 2013, pa na portalu Kosarka.si

Nekoliko kasneje pa na portalu, ki ga berete, sledi še intervju z Marjanom Erpetom, vodjo lokalnega organizacijskega odbora, o tem, kako napreduje projekt izgradnje nove dvorane v Novem mestu in kaj je novomeško delegacijo najbolj impresioniralo na 4-dnevnem delovnem obisku v Litvi.