Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh bo drugo polovico junija preživel večinoma na kolesu, saj se bo udeležil ene najtežjih vzdržljivostnih dirk na svetu. V svojem skupno šestem poskusu na dirki prek Amerike (RAAM) bo naskakoval prvo zmago, v njegovi spremljevalni ekipi pa bo tudi njegova žena Irma, sicer Novomeščanka.

Marko Baloh, ki bo julija dopolnil 44 let, sicer že ima zmago na dirki RAAM: leta 2008 je v navezi s Tomažem Perčičem slavil v ekipni konkurenci. V posamični pa mu v zbirki visokih mest (leta 2006 je bil drugi, leta 2009 pa tretji) manjka še zmaga in prav to si je zaželel pred letošnjo izvedbo, ki se bo začela 15. junija.

“Zmaga je bila zmeraj v mislih, naglas pa nikoli nisem rekel, ker je zadeva dolga in težka ter je nehvaležno napovedovati. Zmeraj sem se tega projekta lotil resno, letos pa imam za seboj največ zelo kakovostnih kilometrov. Razen manjše nesreče, ko me je februarja povozil avto, je šlo vse po načrtih, niti to me ni ustavilo. Pripravljen sem zelo dobro,” je razloge za optimizem razkril Baloh.

Slovenski kolesar se je pred odhodom v ZDA danes predstavil v ljubljanskem BTC-ju, na pot pa bo z večino ekipe krenil že v sredo. Z njim bo tokrat rekordna 14-članska ekipa, v kateri bo tudi soproga Irma, tri otroke pa bosta Baloha tokrat pustila doma, čeprav je Marko priznal, da bi bili dobri motivacijski element, še zlasti ob koncu dirke, ko mu bodo pojenjale moči. Baloh tudi upa, da tokrat ne bo imel tako hudih zdravstvenih težav kot v letih 2003 in 2005, ko je moral odstopiti.

“Komaj čakam, da se začne. Zadnje priprave so vedno najtežje, veliko je živčnosti. Ko se bo dirka začela, bo povsem drugače. Moj načrt je priti na cilj pod devetimi dnevi, ne bom pa se oziral na druge. Kot vedno bo odločalo zadnjih 1000 milj. Prvih pet, šest dni sem prepričan, da bom v igri, potem pa se bo videlo, kako se bodo stvari razvijale.«

Potem ko bo teden dni preživel v ZDA predvsem zaradi navajanja na razmere (temperatura v puščavskih delih trase zlahka preseže 50 stopinj Celzija), se bo 15. junija začelo zares. Na tej dirki nekateri tekmovalci spijo le po kakšno uro na dan. Baloh je priznal, da bo v tem pogledu nekoliko slabši: “Spal bom v povprečju dve ali tri ure na dan. Ampak prvi dan nič, ker se je v praksi pokazalo, da nima smisla, da se buden premetavam po postelji in izgubljam čas. Tako bom prvih 40 ali 42 ur prevozil v kosu. Ni se mi še zgodilo, da bi zaspal na kolesu, vsaj ne dobesedno, a proti koncu lahko veliko kilometrov prevoziš povsem avtomatično,” je še dodal.

Dirka RAAM za kolesarje pomeni enega najtežjih izzivov. Prevoziti morajo skoraj 5000 kilometrov, med potjo z zahodne na vzhodno obalo ZDA pa jih čaka tudi skupno več kot 35.000 metrov višinske razlike, saj prečkajo Skalno gorovje in Apalače. Začetek dirke je v kalifornijskem Oceansidu, cilj pa v Ananpolisu v Marylandu.

Markovi letošnji dosežki sicer kažejo na izvrstno pripravljenost:
-1. mesto – Texas Hill Country 600KM RAAM qualifier: 600km v 19h 26min, marec 2011, postavljen novi rekord proge,
-1. mesto – Dirka okoli Slovenije DOS 2011: 1.138km v 40h 21min, maj 2011.

»Kot vedno se preko luže odpravljamo z željo po zmagi. Dirka je tako težka in dolga, da je nemogoče nekaj napovedati. Odpeljati želim svojo dirko z glavnim ciljem prečkati ZDA v manj kot 9 dnevih. Če bo to uspelo, tudi rezultat ne more izostati. Dirkam v spomin na prezgodaj preminulega prijatelja Jureta Robiča, ki je na RAAM-u pustil neizbrisljiv pečat. Prepričan sem, da mi bo misel nanj pomagala v najtežjih trenutkih dirke.«

Marko je predstavil tudi dobrodelni projekt pri katerem sodeluje, to je Fundacija Jureta Robiča (http://jure-foundation.org/), ki želi skrbeti za ime Jureta Robiča, donirana sredstva se bodo zbirala za njegovega sina Nala, hkrati pa bodo del sredstev povrnili nazaj v šport, ki ga je Jure tako ljubil.

Ljubitelji kolesarstva in Balohovi navijači boste lahko spremljali nastop tudi na njegovi spletni strani markobaloh.com, kjer vas bo njegova ekipa sproti obveščala o poteku dogodkov.

(povzeto po STA)