23-letna Novomeščanka Staša Berkopec je plesu predana že od malih nog. Deset let je imela istega plesalca, Tomaža Štera, s katerim je pridobivala tekmovalne izkušnje v vseh starostnih selekcijah in doživela marsikaj lepega. Pred dobrima dvema letoma, ko se je njuna skupna plesna pot končala, se je lotila iskanja novega soplesalca, trdno odločena, da v plesni karieri še zdaleč ni rekla zadnje besede. Zdaj drugo sezono pleše z Rodionom Khromovim, plesalcem iz ruskega mesta Volgograd, njun napredek pa je vse bolj opazen tudi v očeh zahtevnih mednarodnih sodnikov.

»Ko sva se s Tomažem odločila, da greva vsak svojo pot, sem jaz začela aktivno iskati novega plesalca. Najprej od ust do ust, torej kdo koga pozna, potem pa sem dala oglas najprej na mednarodno internetno plesno stran, nato pa še na rusko plesno stran. Javil se mi je en Francoz, a ko sem spoznala Rodiona, sem čutila, da bo to »tisto pravo«,« pojasnjuje Staša, sicer tekmovalka Plesnega kluba Novo mesto. Leto dni starejši ruski plesalec se je želel preizkusiti v tujini, s Stašo pa sta se odlično ujela v več pogledih. »Zasebno pa nisva par, ni preskočila iskrica, sva pa dobra prijatelja in to je za najin napredek v plesu zelo pomembno,« odgovori Staša, ko jo seveda povprašam tudi o tem. »Rodion si je želel iti v tujino, vedel je, da imamo v Sloveniji dobre trenerje in dobre pogoje za treninge in sva se dogovorila, da pride na poletne priprave,« nadaljuje z obujanjem spominov na poletje 2009, ko se je začela njuna plesna zgodba. Nadaljevala se je bolje kot bi si Staša v tistem trenutku, ko je iskala svojega novega soplesalca, sploh upala pomisliti.

Rodion Khromov je njen soplesalec zdaj drugo sezono. »Ko je odhajal iz Rusije, še ni zaključil niti študija, tam je tudi treniral druge pare in nikakor ni mogel vedeti, kako se bo obnesla zgodba v Sloveniji. A potem, ko sva na prvih nekaj treningih videla, da med nama stvari dobro funkcionirajo, da se ujameva kot plesalca in da sva oba pripravljena marsikaj podrediti temu, da bova kot par uspešnejša, se je Rodion iz Rusije dejansko preselil v Slovenijo,« pojasnjuje Staša, ki počasi, a zanesljivo končuje študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti in s soplesalcem živi v Ljubljani, a občasno z njim trenira tudi v Novem mestu.

Ruska šola plesa drugačna od naše
V Rusiji je način treniranja plesa povsem drugačen. Kot pravi Staša, bolj strog. »Tam te nihče ne ujčka,« pove. Tudi, ko sta trenirala v Novem mestu, ji je Rodion večkrat nakazal, da kakšnih stvari ne dela prav ali da ni dovolj dobro, česar od prej ni bila navajena. »A to me je po svoje dodatno motiviralo, saj sem vedela, da hočem biti boljša.« Trenirata vsak dan, tekme so med vikendi, občasno se udeležujeta tudi »workshopov«, plesnih delavnic in izobraževanj. Dvakrat letno gresta tudi v Rusijo, saj tudi tam dobita pomembne informacije, kako trenirati, da boš še boljši. »Vedno, ko se vrneva iz Rusije, sem polna motivacije, pa tudi vesela, ker vem, kako lepo je pri nas.«

Vsako sezono do napredka in novih uspehov
Napredek v zadnjih dveh letih je očiten. Lani sta bila na državnem prvenstvu sedma, letošnja sezona pa zanju pomeni korak naprej. Po odličnem 10. mestu na mednarodnem turnirju v Moskvi je dolenjsko – ruska plesna naveza zablestela tudi na državnem prvenstvu v latinsko ameriških plesih, Staša in Rodion sta osvojila 5. mesto. »V članski konkurenci se pleše 5 plesov – samba, rumba, čačača, passo doble in jive,« pojasnjuje Staša in dodaja, da je njej trenutno najljubša rumba. »Ker mi najbolj gre in ker imam trenutno najboljši občutek, da vse funkcionira, res sva veliko trenirala ta ples. Sicer pa je konkurenca v Sloveniji čedalje večja in močnejša, tako da je tudi to 5. mesto velik uspeh in potrditev dobrega dela.”

Priprava na eno tekmo traja več ur
Za plesne pare v latinsko ameriških ali standardnih plesih je še kako pomemben videz ter vtis, ki ga plesalci pustijo na parketu pred očmi sodnikov in občinstva. »Vsaj 4 ure si vzamem časa za pripravo. Pri frizuri mi pomaga Rodion, za make up poskrbim sama. Tako je tudi bolj ekonomično, razsipništva pri denarju si pač ne morem privoščit.« Sicer pa za temnejšo polt plesalci in plesalke uporabljajo tudi samo porjavitveno kremo, ki jo nanesejo na telo že nekaj dni pred samim nastopom, neposredno pred samo tekmo pa nanesejo na telo še eno posebno »črno« kremo, ki ti polt še potemni.

Prenaša znanje na mlade
V Plesnem klubu Novo mesto je Staša v tem šolskem letu začela poučevati najmlajše. »V klubu se zavedamo, da je treba vzgajati podmladek. Zavzel se je predsednik kluba, potem sem šla po šolah tudi sama in pridobila nekaj plesnih parov od 1. do 5. razreda OŠ. Delujeta dve skupini, eni so bolj začetniki, v drugi skupini pa tisti, ki so že prej plesali, pa morda imeli vmes samo pavzo,« pojasnjuje Staša, ki ji pri treningih najmlajših še kako prav pridejo tudi izkušnje s fakultete. »Pohvala je nadvse pomembna, to zdaj vidim celo bolj kot kdajkoli prej na lastni koži.«

Več o tem, kakšni so načrti dolenjsko – ruskega plesnega para ter kdo je najbolj zaslužen za uspešno plesno kariero svetlolase Novomeščanke, pa v tonskem delu prispevka.

{mp3}stasa za portal{/mp3}