»Včasih je sicer prisoten strah, če mi bo uspelo. Toda moje telo se na vadbo odziva zelo dobro,« pravi naš najboljši metalec kladiva Primož Kozmus (AK Brežice). Pred začetkom letošnje atletske sezone je napovedal, da bo skušal prihodnje leto na olimpijskih igrah v Londonu ubraniti zlato olimpijsko medaljo, na letošnjem svetovnem prvenstvu v Daeguju v Južni Koreji, kjer bo prav tako branil zlato, pa si po enoletnem tekmovalnem premoru želi nastopiti v finalu.

31-letni Primož Kozmus se bo slovenski javnosti tekmovalno prvič predstavil 29. maja v Slovenski Bistrici, sezono pa bo končal 7. septembra v Brežicah. “Vrhunec načrtujem na SP v Daeguju, kjer si želim nastopiti v finalu. Ta cilj bo najtežji, drugi letošnji pa bo lažje uresničljiv. To je met okrog 78 metrov. Na prvi tekmi v Slovenski Bistrici si želim doseči 75 metrov. Vem, da je to nizek izid, vendar realen, ker na treningih trenutno dosegam take daljave. Upam si napovedati, da bom potem iz tekme v tekmo izboljševal izide in da bom zadovoljil tudi slovensko javnost,” je na dopoldanski novinarski konferenci v Brestanici, kjer je lani odprl hostel, povedal Kozmus. Trikratni najboljši slovenski športnik (2007, 2008 in 2009) je osebni in slovenski rekord, 82,58 metra, dosegel 2. septembra pred dvema letoma v Celju.

“Delamo dobro in sem zadovoljivo pripravljen. Poudarek je na splošni moči in tudi na tehniki. Predvsem pri moči po enoletni prekinitvi kariere najbolj zaostajam. Toda treningi so spodbudni, posebej včerajšnji je bil tak, da sem lahko zelo zadovoljen. Včasih je sicer prisoten strah, če mi bo uspelo. Toda moje telo se na vadbo odziva zelo dobro in se lahko nadejam ponovnega preboja v svetovni vrh. Po letošnji sezoni pa si želim, da bi v Londonu ubranil olimpijsko zlato, kar bi bilo v slovenskem športu edinstveno. To mi daje dodatno motivacijo,” je pojasnil naš najboljši metalec kladiva.

»Po rezultatih v preteklosti so pričakovanja javnosti verjetno zelo visoka, s tekmovanji na domačem terenu pa tako želim predvsem javnost počasi navaditi na mojo ponovno prisotnost v športnem prostoru in postopoma izboljševati rezultat. Ostajam optimist in ne verjamem, da obstajajo kakšne večje prepreke, da bi ob odsotnosti poškodb drugo leto na olimpijskih igrah v Londonu lahko znova segel po najvišjih uvrstitvah,« je kot vedno optimistično povedal Kozmus.

Menjava trenerja, a še vedno vrhunska ekipa
7.oktobra leta 2009 je nepričakovano objavil, da začasno iz osebnih razlogov končuje kariero, 25. oktobra lani pa je povedal, da bo športno pot nadaljeval in se skušal kar najbolje pripraviti na OI v Londonu. Marjan Ogorevc, sam nekdaj rekorder v metu kladiva in trener Vladimirja Keva, je po objavi nadaljevanja kariere začel vaditi Kozmusa in je s tem nadomestil Keva, ki je slovenskega rekorderja popeljal na svetovni vrh.

“Kevo je postavil zelo dobro izhodišče za nadaljevanje kariere, bistveno boljše, kot sem pričakoval. Zato nismo veliko spremenili metodologije treninga, saj je bil med drugim po teoriji in metodologiji Rusa Anatolija Bondarščuka dosežen svetovni rekord. Nisem pričakoval, da bo Kozmus tako hitro napredoval in ‘padel’ v popoln trening; 25. aprila sva začela zadnji ciklus priprav, ki bo trajal do SP. Treningov ne bova ‘spuščala’, zato ne bo nastopal na tekmovanjih, kjer bi lahko kaj zaslužil, ampak bodo tekme služile kot pokazatelj pripravljenosti med polnim treningom,” je napovedal Ogorevc, ki je kot bioterapevt sodeloval tudi v prejšnji strokovni ekipi Kozmusa.

Strokovna ekipa je večinoma sestavljena iz članov, ki so že bili del zmagovalne ekipe, ki je Primoža popeljala do naziva olimpijskega in svetovnega prvaka – poleg trenerja Marjana Ogorevca sta v ekipi še maser in nutricionist Severin Lipovšek ter fizioterapevt Khalid Nasif.

Ponosni očka in mož je aktiven tudi izven atletskih prizorišč

Olimpijski (2008) in svetovni prvak (2009) v metu kladiva je lani dobil naraščaj. Dva meseca po rojstvu hčerke Marie Rose se je Kozmus konec novembra poročil s svojo izbranko Majo. Po enoletni prekinitvi športne poti se je v začetku oktobra lani odločil za nadaljevanje, ob treningih pa se je posvetil tudi hotelirstvu. Odprl je Hostel Primož Kozmus v Brestanici v Posavju, kjer je obiskoval osnovno šolo in je kraj njegovega otroštva. “Projekt hostla je nastal iz moje dolgoletne želje, da se v Posavju združi moje ime s kakovostnim preživljanjem prostega časa naših otrok, ki bi jim želel približati atletiko in šport nasploh kot hobi, zapolnitev počitnic ali celo način življenja. Upam, da se bo tudi na ta način v Sloveniji odkril kakšen skriti športni talent,” je pojasnil Kozmus.

Znanje bo delil drugim
Cilje ima tudi za nadaljevanje življenja. Želi ostati v atletiki in se že sedaj pripravlja, da bo postal trener in svoje bogato znanje po poti Ogorevca in Keva predajal mladim. Zato je že ustanovil društvi, s katerima bo začel svojo drugo pot. Osnoval je ekipo, ki mu ob pomoči lokalne skupnosti pomaga pri organizaciji športnih dogodkov. “Razočaran sem, ker se stroka na Fakulteti za šport ni odzvala na to, kar počnemo na treningih in kar prinaša izide,” pa je menil Ogorevc, Kozmus pa ga je dopolnil: “V Brežicah znamo narediti dobre metalce, kar smo dokazali. Upam, da bodo to opazili tudi drugi.”

Kozmusove tekme, predvidene za leto 2011:

SLOVENIJA
29. 5. Slovenska Bistrica (Mednarodna liga)
8. 6. Celje (Mednarodna liga)
12. 6. Celje (Atletski pokal Slovenije)
24. 6. Maribor (Mednarodna liga)
28. 6. Velenje (Mednarodna liga)
7. 8. Koper (Državno prvenstvo)
7. 9. Brežice (Mednarodna liga)

TUJINA
18. 6. Izmir (Turčija, Evropsko ekipno prvenstvo)
9. 7. Madrid (Španija, IAAF World Challenge)
24. 7. Lapinlahti (Finska, Mednarodni miting)
27. 7. Joensuu (Finska, Mednarodni miting)
30. 7. Budimpešta (Madžarska, Mednarodni miting)
27. 8 .- 4. 9. Daegu (Južna Koreja, Svetovno prvenstvo)
11. 9. Rieti (Italija, IAAF World Challenge)
13. 9. Zagreb (Hrvaška, IAAF World Challenge)