Okoli nas kar mrgoli negativcev; ljudem, ki se trudijo, da bi nekaj dosegli, radi jemljejo voljo. Toda tisti, ki vztrajno sledijo svojim sanjam toliko časa, dokler jih ne dosežejo, jim dokažejo, da so se motili. Se prepoznate med temi vrsticami? Ne pozabite – “Vsak, ki se vzpenja na vrh, je bil nekoč na dnu!” (Jack Smith)

Vaša preteklost ni vaš potencial. Naj vas ne omejuje prepričanje, da so vaše pretekle napake osnova za vse, kar vas čaka v prihodnosti. Preteklost je kot voda, ki se je razlila po tleh; ne moremo je pobrati in natočiti nazaj v kozarec. Ko greste naprej, gradite nove uspehe. To vam pomaga dvigovati stopnjo zaupanja. Verjeti morate, da nekaj lahko storite, da potem lahko začnete in iskreno rečete: “To delam.” Zapomnite si, da ste bili ustvarjeni, da postanete najboljši.

Mladi znanstvenik, ki ni hotel priznati neuspeha, je rekel: “Nismo še doživeli neuspeha. Zdaj vemo za 1000 stvari, ki ne delujejo, in smo toliko bližje temu, da okrijemo, kaj je tisto, kar deluje.” Ime mu je bilo Thomas Edison in srečni smo lahko, da ni verjel v to, da je preteklost njegov potencial. Prav on je odkril žarnico.

To, da so se ga sošolci izogibali, učitelji pa so ga imeli za psoebneža, bi mnogim vzelo pogum, toda ne temu mladeniču. Pri učenju je bil tako počasen, da so njegovi starši mislili, da je z njim kaj narobe. Na univerzi v Zurichu je padel na sprejemnem izpitu. Kasneje mu je končno uspelo se vpisati in postal je pomemben in ugleden znanstvenik. Ime mu je bilo Albert Einstein.

Klicali so ga “rdečelasec” in dvakrat je padel na sprejemnih izpitih na vojaški akademiji. S težavo mu je uspelo šele pri tretjem poskusu. Preteklost ni bila potencial za Winstona Churchilla; rešil je narod in svet navdihnil s svojo inteligenco.

Izključen je bil iz Oxforda, oče ga je spodil od doma, ker se je zavzemal za svobodo govora in dela. Zaradi svojih prepričanj je bil petkrat v zaporu. Preselil se je v Ameriko in živel v Filadelfiji. Sedaj se po njem imenuje vsa država. Imenoval se je William Penn. Ni dopustil, da bi njegova preteklost ovirala njegovo prihodnost.

Mnogim spodleti, ker si dovolijo živeti pod mejo svojih zmožnosti tako, kot so to počeli v preteklosti.  Ne dovolite sebi ali drugim, da utopijo vaš potencial in prav tako ne utopite potenciala tistim, ki morda pri vas iščejo vodstvo! Nikoli namreč ne veste, kdo vas opazuje…

(iz knjige ŽIVETI BREZ MEJA – Jack Smith)