Slavje po zmagi Krke nad Union Olimpijo se je sinoči iz razprodane dvorane Leona Štuklja preselilo na novomeške ulice in pred dvorano Marof. Še ne 24 ur zatem je že jasno – trener Aleksandar Džikić bo v prihodnji sezoni vodil Lietuvos rytas, Dušan Đorđević odhaja v belgijski Ooostende, že pred dnevi pa je bila uradno objavljena vest, da k turški Pinar Karsiyaki odhaja Goran Ikonić.

Dobrih 2000 ljudi je v petek imelo srečo z nakupom vstopnic za 5. odločilno finalno tekmo med Krko in Union Olimpijo, dvorana Leona Štuklja je bila razprodana v nekaj urah. Trener Aleksandar Džikić je v svojem slogu ob zaključku tekme slavje najprej prepustil svojim igralcem, po nekaj trenutkih pa se vrnil iz garderobe, od uradne napovedovalke prevzel mikrofon in nagovoril vso dvorano na preprost, a nadvse iskren način. »Hvala, hvala vsem! To je sezona iz sanj.« Po prejemu pokala za državne prvake in podelitvi medalj je ostal še brez las, zaradi danih obljub so ga njegovi varovanci v slačilnici namreč povsem ostrigli. “Na voljo sem imel dve možnosti: ali naj me obrijejo ali pa naj postanem trener Zvezde,” je pojasnil 40-letni srbski strateg, ki kot navijač Partizana seveda ni kaj dosti okleval, kaj bo izbral. Ko je šampanjec iz pokala za prvake že stekel po grlih košarkarjev Krke ter je Bojan Krivec razrezal mrežico koša v dvorani Leona Štuklja, so oživele novomeške ulice, predvsem tiste v neposredni bližini Marofa. Pred dvorano, v kateri so Krkaši leta 2000 osvojili prvi naslov državnih prvakov, lani pa v tej isti dvorani igrali finalne tekme, sta namreč organiziran sprejem za navijače in košarkarje pripravila Agencija za šport Novo mesto in KK Krka.

Navijači Kelti so pred dvorano prižgali bakle v zeleni barvi, košarkarji pa so se na prizorišče slavja, po zgledu šampionskih moštev iz ameriških poklicnih lig ali nogometašev Barcelone, pripeljali v odprtem avtobusu. »Ti fantje, ki sem jih treniral, so veliki ljudje ter odlični košarkarji in zelo sem vesel, da sem lahko delal z njimi,« je izpostavil Džikić, ki mu je nekaj sto najbolj zvestih navijačev pred dvorano Marof glasno vzklikalo: »Ostani, ostani!« Da se bo v Novo mesto vedno vračal z veseljem, je potrdil Goran Ikonić, ki po tej sezoni odhaja v Turčijo, medtem ko se od Krkinega dresa poslavlja tudi Dušan Đorđević. Kot je objavila stran sportando.net, bo Dule v prihodnji sezoni nosil dres belgiojskega Ooostendeja.

Prav vsi košarkarji in strokovni del tima so navijačem namenili nekaj besed, se fotografirali z navijači, ponosno dvigovali pokal, Smiljan Pavić je ob podpori publike zapel zdaj že legendarno dolenjsko navijaško himno »Gremo Dolenjci, zemlja se trese, še liter cvička bomo spil. Celo Podgurje zate navija, ker ti si Krka šampion…«, najkoristnejšemu (MVP) igralcu finala Zoranu Dragiću pa je tudi tokrat veliko spodbudnih besed namenil starejši brat Goran. Prvakom je stisnil roko tudi nekdanji igralec Krke, hrvaški košarkar Davor Marcelić, državnim prvakom pa je ob skandiranju »Nova dvorana, nova dvorana!« čestital tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki si tekme v živo ni mogel ogledati zaradi službenih obveznosti v Ljubljani. Je pa zatrdil, da nova dvorana v letu 2013 zagotovo bo. »Košarkarji in navijači ste si jo prislužili že lani, letos pa ste to, da ste najboljši, samo še potrdili!« Zadovoljstva nad novim uspehom ni skrival niti predsednik kluba Brane Kastelec. »Sestavili smo homogeno ekipo, ki je delovala po načelu ‘Vsi za enega – eden za vse’, ne glede na starost igralcev ali njihove izkušnje. To je ključ do uspeha. Jasno je, da moramo pripraviti konkurenčno ekipo tudi za prihodnjo sezono.«

Avtor fotk v fotogaleriji je Danilo Kesić.
Članek, podoben temu, bo objavljen tudi v časopisu Večer, dne 13.6. 2011.