V otroški pravljici Alica v čudežni deželi je veliko modrosti. Ena je še posebej pomembna. Ko je Alica prišla do razpotja, je mačka Cheshira vprašala, po kateri poti naj krene. »Kam pa hočeš iti?« jo je vprašal. »Ne vem,« mu je odvrnila. »Potem pa ni preveč pomembno, po kateri poti greš,« ji je razložil.

Če želite biti povprečni, je dovolj, da se zjutraj zbudite. Da boste nadpovprečni, morate biti več kot budni – potrebujete sanje. Sanje vam pokažejo smer. Sanje zagotavljajo, da vaše strasti ne skrenejo s poti. Če ne veste, kam greste, kako boste potem vedeli, katero pot izbrati?

Vsak človek ima drugačne sanje. Kakršnekoli že so vaše, jih morate poznati tako dobro, da jih lahko okusite, se jih dotaknete in jih začutite. Vaše sanje so čustvena energija. Iz vas bi morale kipeti kakor para iz lokomotive. Če ima človek sanje, se ne boji postati čustven: lahko gre tudi tja, kjer se skrivajo njegova resnična čustva in potrebe.

Nekateri ljudje ne bodo nikoli verjeli v vaše sanje, celo veseli bodo priložnosti, ko bodo lahko zavrnili vašo strast. Vendar pa ni pomembno, ali drugi verjamejo v vaše sanje: pomembno je le, da verjamete vi.

»Zavedel sem se, da bom v življenju lahko kaj dosegel le, če bom agresiven. Moral sem se začeti boriti. Ne verjamem, da lahko kaj dosežeš s pasivnostjo. Vem, da je strah ovira za nekatere ljudi. Zame pa je iluzija.« – Michael Jordan, legendarni ameriški košarkar

(odlomki iz knjige »Človek mora imeti sanje« – Peter Cox)