»Z vsem bitjem si upam trditi, da smo skupina deklet, ki stereotip o »afnastih čirliderkah« ne le razbije, ampak tudi pohodi, zmečka ter teleportira v vesolje,« pravi Esmeralda Jukan iz plesno-navijaške skupine Ladies. Dekleta v teh dneh, ko mnogi že uživajo ob morju, pridno trenirajo, saj jih konec meseca čaka nastop na evropskem prvenstvu na Nizozemskem.
»Ladieske smo v prvi vrsti prijateljice. Velika družina, ki z vsakim letom pridobiva nove članice. Tudi dekleta, ki so s plesom prenehala, še vedno čutijo veliko pripadnost k skupini,« pravi Esmeralda Jukan, in dodaja: »Nikoli ne bom pozabila mojega drugega treninga v tej skupini. Ker sama še nisem imela plesnih copatov, mi je ena izmed deklet, ki me je takrat poznala slabi dve uri, posodila svoje. Za nedoločen čas. Tudi občutek, ko sem prvič zavrtela pirueto, ki se je nekaj časa pred tem zdela misija nemogoče, je bil neverjeten. Pa ne toliko zaradi piruete same. Veselje in navdušenje vseh, ki so me spodbujale in mi privoščile uspeh mojega prvega izziva, ki sem si ga postavila na Ladies parketu. In še bi lahko naštevala … Ta občutek sprejetosti, kjer skupina diha kot eno, me je spremenil v odvisnico.«

Treningi, tekme, nastopi… In uspehi, seveda!
Dekleta skupinskemu delu in treningom posvečajo 4-krat tedensko po vsaj 2 uri, se udeležujejo tekmovanj, redno pa tudi nastopajo. Minulo sezono so bile tako uradna plesna skupina košarkarskega kluba Helios Domžale, večkrat ste jih lahko že videli tudi na tekmah RK Celje Pivovarna Laško, na tekmah slovenske moške članske rokometne reprezentance ter na mnogih športno – zabavnih prireditvah. Leta 2005 so se prvič v veliki večini odpravile na svetovno prvenstvo v japonski Tokio in v okviru slovenske pom pon reprezentance postale svetovne prvakinje, leto kasneje pa v norveškem Oslu še evropske prvakinje. Še večji podvig je večini članic in njihovi trenerki, Sausan Julević, uspel novembra 2007, ko so spet kot članice reprezentance, Sloveniji že četrtič priplesale zlato medaljo na svetovnih prvenstvih.

Blestele tudi na letošnjem Slo Cheer Open
Kot članice Športnega društva POM-PON 2000, ki je mlado društvo z velikimi ambicijami, so letos blestele tudi na državnem prvenstvu. Postale so državne prvakinje v kategoriji članskih hip hop skupin in članskih freestyle cheer dance skupin ter bile druge v kategoriji članskih jazz skupin. Tjaša Flis in Nina Trunkelj sta bili drugi pri članskih jazz parih, Nastja Šturm in Maša Tekavc pa drugi pri članskih hip hop parih. Na evropsko prvenstvo, ki bo 30. in 31. junija v Amsterdamu, pa kot drugo uvrščeni pri mladinskih freestyle  parih potujeta tudi Mateja Alibabič in Nika Ajdnik.

Na EP bodo dale vse od sebe, a potrebujejo pomoč
»Kljub temu, da naše poličke krasijo nove medalje ter pokali, smo dekleta najbolj vesela, kadar pirueta ostane na mestu, skok doseže oblake in celota izgleda kot eno. Kar nekaj je malenkosti, ki si jih želimo prestaviti na višji nivo, dodelati in popraviti. Na evropskem prvenstvu, kjer se bomo predstavile v popolnoma enaki zasedbi z vsemi trenutno obstoječimi tekmovalnimi koreografijami (jazz, hip hop, pom pon ter plesni pari v vseh treh kategorijah), je naš cilj enak kakor na državnem prvenstvu. Dati vse od sebe ter pri tem neznansko uživati. Vse ostalo pride samo od sebe…« poudarjajo dekleta in se nadejajo, da jim bo kdo priskočil na pomoč tudi v finančnem smislu. »Poleg rednih treningov je potrebno dodatno financirati trenerja in telovadnico, v kateri treniramo, drese, ki jih imamo na tekmovanjih, prevoz in nastanitve na tekmovanjih v tujini. Zavzeto iščemo donatorska sredstva, ki bi padla v našega prašička ter nam omogočila uresničitev naših ciljev.”

Američanke za vzor
Sicer pa se Ladieske zavedajo, da jih v prihodnosti čaka še veliko dela. »Cheer ples je ena izmed zvrsti, ki se v Sloveniji zelo hitro razvija. Tudi skupin je vsako leto več. To nam je zelo všeč, ker te predstavljajo dodaten izziv ter motivacijo za nadaljnje delo.« Tudi Ladies vsako leto osvojijo kak nov element, se spreminjajo ter rastejo tako na fizičnem kot duhovnem področju. Vesele so, da za vsak korak nazaj, napredujejo dva koraka naprej. “ Tu gre zahvala ponovno naši trenerki Sausan, ki s svojimi koreografskimi idejami vsako leto znova preseneti ter nas dodatno motivira,” je še zapisala Esmeralda Jukan. Dekletom so največji vzor ameriške ekipe, ki so jih na svetovnem prvenstvu na Floridi leta 2010 imele tudi priložnost videti v živo.

»Ob gneči, ki se trenutno pojavlja na naših cestah proti morju, smo plesalke veliko razmišljale. Če bi lahko izbirale med kopanjem na morju na vroč nedeljski dan ter treningom v telovadnici z vonjem po znoju, motivaciji in prijateljstvu, kjer 16 deklet trenira za skupne sanje, bi izbrale slednje. Občutki so nepopisni, morje bo že počakalo na nas,« zaključujejo Ladieske.

Če bi o njih radi izvedeli še kaj več, jih poiščite na Facebooku
 
V kolikor bi jim radi kakorkoli pomagali, pa se obrnite na predsednico društva, pod okriljem katerega delujejo:  blanka.markoja@gmail.com