Kar nekaj časa sva se usklajevala za intervju, oba razpeta med Ljubljano in Novim mestom, športom in poslovnimi obveznostmi. Potem sem ga, v družbi prijatelja iz modnega sveta, srečala na fitnesu Panter Gym. In smo se hitro dogovorili. Nekaj dni kasneje je končno padla tista kavica. Na diktafonu sem pritisnila “record” in evo… tu je. Zgodba o postavnem mladeniču, ki si življenja brez športa ne zna predstavljati. Marko Šobot bo novembra na Tajskem poskušal kar najbolje zastopati Slovenijo na svetovnem izboru za Mistra International 2012.

Večkratni državni prvak v kikboksu in dobitnik nekaj medalj z mednarodnih tekmovanj je športu predan od malih nog. V osnovni šoli se je Marko preizkusil tudi v smučanju, atletiki, košarki in rokometu, v srednji šoli pa že vedel, da želi tekmovati v borilnih športih. Kikboks, MMA, brazilski ju jitsu, vse to mu je pri srcu, to v njem sproža nove želje in nove izzive. A pri ukvarjanju s tekmovalnim športom ga je zaustavila poškodba. »A upanje umre zadnje. Nisem zaprl teh vrat, še vedno imam nekje v glavi, da bi še kdaj tekmoval. Se mi zdi, da nekako nisem povsem izživel svoje športne sanje,« pravi Marko, hkrati pa dodaja, da mu je prirasel k srcu tudi posel, ki ga opravlja zdaj.

Do dne, ko ga čaka odhod na Tajsko, kjer bo svetovni izbor za Mistra International, sta sicer še skoraj dva meseca, a ob množici delovnih obveznosti dnevi kar bežijo. 26-letni Novomeščan pravi, da si je v deželo tajskega boksa vedno želel iti, zdaj bo imel priložnost, da se dokaže. »Sem zelo tekmovalen tip človeka in vem, da bom dal vse od sebe. Dobrodošli so nasveti mojih prijateljev Petra Klinca in Bojana Ilijaniča, ki sta se že udeležila svetovnih tekmovanj, sveže izkušnje pa ima tudi Miha Dragoš. Pomagajo mi, mi dajo vedeti, kako pomemben je cel odnos, interakcija z ljudmi, da se potrudiš po najboljših močeh.«

V tem času, odkar je slavil zmago na izboru Mister Slovenije za Mistra International, še več poudarka daje pravilnemu prehranjevanju in gibanju. Skorajda ni dneva, ko ne bi vsaj malo telovadil, borilne veščine pa so tiste, ki so mu še vedno najbolj pri srcu. »Treniram v Boksarskem klubu Rudolfovo Novo mesto, kolikor pač lahko, treninge sestavlja vrhunski Tomaž Brinec, s fanti v klubu pa si med seboj zelo pomagamo. Potem je tu še funkcionalna vadba v fitnesu, bodisi v Ljubljani ali Novem mestu. Tudi če ne grem na fitnes ali boksarski trening, pa vsaj doma naredim par sklec in drugih vaj,« pojasnjuje študent Fakultete za šport, ki je svojo študijsko pot sicer začel na Fakulteti za kemijsko tehnologijo v Mariboru, a se kasneje prepisal na drug študij.

Na modnih pistah in pred fotografskimi objektivi je pri dekletih pogosto prisotna precejšnja mera zavisti. Pri fantih je drugače. “S finalisti izbora Mister Slovenije smo se super razumeli, tudi zdaj, ko smo del Mister Model Managementa, agencije, za katero delamo, je vzdušje odlično,” priznava Marko, ki ima v svojem “novem” poslu same pozitivne izkušnje. “Sicer sem si od daleč drugače predstavljal vse to. A zdaj vidim, da ne gre le za sprehod po pisti, da gre še za veliko drugih stvari. In da potrebuješ veliko vaje,”  še dodaja postavni Dolenjec, ki uživa v stvareh, ki jih počne. Se pa pri prehrani, čeprav res skrbno pazi na svojo postavo, kdaj pa kdaj tudi pregreši. “Dobrotam z žara se težko uprem, medtem ko mi do McDonalds hrane res ni.”

Kaj pa dekleta, oboževalke?  “Sem srečno samski,” odvrne Mister Slovenije za Mistra International in malce za šalo, malo za res, zaključi: “Ljubezni ne gre iskati, poišče te sama, ko najmanj pričakuješ..”

Avtorji fotografij v galeriji:
www.misterslovenia.com (Ana Gregorič idr.), osebni arhiv, Foto LIFE

Sorodne povezave:
http://www.triumfator.si/prireditve-in-zanimivosti/item/1966-marko-sobot-znoj-napor-trdo-delo-priprave-na-svetovni-izbor-niso-lahke