»Rada sem “svobodna”, zato se v življenju ne želim zaposliti v kateremkoli podjetju, ampak bom vedno na samostojni poti. Uživam v podjetništvu,« pravi 23-letna Petra Škarja. V najstniških letih je bila na odlični poti, da se razvije v vrhunsko odbojkarico, dokler ji huda prometna nesreča ni popolnoma spremenila življenje. 

Najstniška leta Petre Škarja je zaznamovala odbojka. Blestela je že v osnovni šoli – prejela je pokal najboljše napadalke na četrtfinalu državnega prvenstva, dve leti zapored pokal za najboljšo igralko na mednarodnem turnirju v Izoli, kar štiri leta je bila kapetanka šolske ekipe in najboljša športnica OŠ Mokronog. S prehodom v srednjo šolo (obiskovala je novomeško Gimnazijo) je začela trenirati v Ženskem odbojkarskem klubu TPV, igrala je na položaju libera in tako z mladinkami kot članicami dosegala zmage doma in v tujini. Potem pa …

…poletje, konec srednje šole, trenutek, ki ji je spremenil življenje. »Prometna nesreča se je zgodila na avtocesti, na ljubljanski obvoznici, voznik je zaspal za volanom avto je zletel s ceste, pri preobračanju sem dobila številne odrgnine in vreznine. Na srečo smo vsi preživeli, toda poškodbe so bile hude – pri meni je bila hudo poškodovana noga, imela sem tudi težave s hrbtenico. Po tistem nisem mogla več normalno trenirati, zato sem s treningi odbojke prekinila in vedela, da s kariero vrhunske športnice ne bo nič,« se tistega časa, od katerega je danes minilo približno 5 let, let spominja Petra.

Danes na hudo življenjsko preizkušnjo gleda zelo pozitivno. »Pokazala mi je nove poti, bolj sem začela cenit sebe in življenje samo. Ni bil toliko prisoten strah ali dejanska bolečina, bila sem srečna, da smo vsi ostali živi. Po približno šestih mesecih okrevanja, ko sem znova stala na nogah, a vedela, da z vrhunskim igranjem odbojke ne bo nič, pa je sledil šok. Takrat so sledila vprašanja – kaj bom pa zdaj počela?« Kot dodaja, je sledil enoletni mrk, saj je vedela, da si v službo, kakršno ima večina (8-urni delovnik) ne želi.

In tako se je znašla v podjetniških vodah. Samostojna podjetnica je zdaj 3 leta, organizira in vodi seminarje, delavnice o zaslužku od doma, prek oblikovanja spletnih strani. O tem, kako je uspela sama, rada tudi predava ter deli svoje znanje in izkušnje drugim. Prav predavateljstvo je zdaj njena največja strast, tisto, kar si želi početi v prihodnje še več in bolje. A tudi športu se ni odrekla. »Neizmerno uživam v gorah, zelo rada potujem, berem knjige o psihologiji, tudi na fitnes kdaj pa kdaj zaidem ali pa si izberem tek v naravi.«

Sorodne povezave:


www.petraskarja.com
www.podjetnica.com