Svetlolaso Štajerko sem spoznala pred šestimi leti, ko sva kot brucki skupaj prestopili prag Fakultete za šport. Takoj od najinega prvega srečanja sem bila prepričana, da ima Sandra Laznik eno najpomembnejših energij. Pravimo ji ustvarjalna energija, tesno pa je povezana z zavestjo in individualnostjo. Lahko ji rečemo tudi mirna, tiha energija, ki pa vendarle sproža novo dogajanje v nas samih. Kot magnet k sebi privablja dogajanje, ki ni zapisano v smernicah povprečneža. 
piše: Urška Murn

 S svojo zmagovalno miselnostjo, energijo in koraki sije, saj ji je popolnoma jasno, kaj v življenju hoče in kaj ji življenje prinaša.

Sandra Laznik, prof.šp. vzg., učiteljica joge (Yoga Alliance 200hrs, Sun Power Yoga 200hrs) je decembra 2011, med sufranjem v Maroko s Surf Klubom Tribu, prišla na idejo o vadbi joge za surfanje. Med surfanjem je skozi lastno prakso opazovala veliko povezavo med surfanjem in jogo. Šef kluba je njeno idejo, imenovano “Surf & Joga Projekt«, z navdušenjem sprejel. Nastal je nov velik projekt v slovenskem surfarskem prostoru. Sestavljen je iz dveh delov – prvi del so predstavljali foto-video članki, v katerih so opisane, razložene in prikazane vaje, ki izboljšujejo ravnotežje, okrepijo trebušne in hrbtne mišice, vaje za povečanje moči v ramenskem obroču in telesni položaji, s katerimi preko zavestnega dihanja najdemo občutek miru oziroma svobode. Ti članki so bili tedensko objavljeni na spletni strani www.tribu.si, kjer so lahko vsi obiskovalci spletne strani sledili 10-tedenskemu programu vadbe.

Tako so Tribujevci razkrili svojo malo skrivnost. S Sandro so spoznali močno zdravilo, ki venomer deluje. Stranski učinki se kažejo v boljšem počutju, okrepljenih mišicah, umirjenem umu in vitalnosti, ki sije z obrazov. Skrivnost je ovita v čudežno tabletko, ki vsebuje izjemno kompleksno in vseobsegajočo spojino, imenovano – joga.

»Ujamem val. Z nasmehom pedlam proti line-upu. Čutim, poslušam, slišim, vem. Ocean spregovori. Štiri bistvene modrosti oceana so tako očitne, tako preproste.«

Ko Sandro povprašam, kje je preživela zelo zaslužen dopust, mi z zanjo značilnim nasmeškom pove: «Trenutno izvajam drugi del projekta. Sem na Portugalskem, kjer dvakrat dnevno na plaži poučujem jogo za prej omenjeni surf klub. Glavni namen vadbe je povezava diha, gibanja in narave, ustvarjanje močnega in čvrstega telesa za boljše jezdenje valov, stremljenje k iskanju notranjega miru, predvsem pa uživanje v najlepšem jogijskem studiu, ki si ga trenutno “lastim” – neskončne peščene plaže na Balealu. Prostor je neskončen, podlaga je narejena iz posebnega materiala, ki nosi ime “topla mivka”, svetloba v prostoru je fenomenalna, saj je enaka sončni, zrak pa božanski, saj diši po morski soli in svobodi. Da ne govorimo o glasbeni spremljavi, ki se ponaša z najbolj pomirjajočim zvokom – zvokom valov. Vsako popoldne se zberemo v tem čudovitem studiu, v katerem se “uglašujemo” na ritem lastnega diha in sledimo valovom, ki jih ustvarja naše telo. Srečna sem.«

Dragoceni čas, ki ga preživlja na Portugalskem, uporablja za kovanje novih načrtov. Junija je diplomirala na Fakulteti za šport, kar ji je dalo dodatnih moči za nove izzive. V prihodnosti bo nadaljevala s programom vadbe, katerega avtorica je sama. Program se imenuje Savna joga (www.savnajoga.si) in je prva in edina wellness vadba v Sloveniji, ki združuje dve najučinkovitejši metodi za sproščanje. To sta ritual savnanja in jogijska praksa.

Prihajajo torej trije novi in sveži projekti, za katere verjamem, da bodo navdušili športne navdušence.

Foto v galeriji: Surf klub Tribu in FotoFabia